dissabte, 27 de març del 2010

Comentaris al post sobre fibra óptica, preguntes i respostes

Jordi ha dit...

Com a gran coneixedor d'aquest projecte crec que hi ha algún aspecte que no ets gaire precís i t'aclararí.



Si s'arriben a 60 seus (dependències municipals, generalitat, diputació, etc) són 60 seus conectades amb fibra òptica. Aquest fet directament té la implicació de que aquestes 60 seus no disposin de 60 linees ADSL ni telèfons, ja que van directament des de la seu concentradora.



Aquest fet fa que: 60 seus * 40 euros/mes (13 de quota, + 30 de ADSL) = 2400 euros/mes d'estalvi. Això fa un total de uns 30.000€ a l'any.



Per continuar el fet de connectar administracions públiques és per qüestions de competivitat. És legal fer autoprestació però no oferir serveis als usuaris finals (no administració).



Però el fet distintiu de disposar una xarxa troncal de fibra fa que el municipi es transformi directament en "amigable" i "apetecible" pels operadors.



Aquí entrarien dues opcions:
1.- Aquests operadors ja que no despleguarien infraestrucutres ja que les disposaria l'Ajuntament els hi pagaria un cánon per la utilització (ja que aquests no farien una inversió de 1.5milions però si de 15.000€ per començar a treure beneficis). Amb això la gent d'Igualada podria optar a tenir molt bones connexions a preus acceptables.



2.- Si es crea una empresa municipal (estil Vigip a Viladecans) pot gestionar aquesta infraestructura fent-la interessant per operadors però apart amb uns preus més assequibles.

(http://www.lavanguardia.es/internacional/noticias/20100323/53897933739/viladecans-crea-una-red-de-internet-municipal-para-evitar-la-fractura-digital.html).



Tot això és directament benefici per Igualada (al meu parer). Apart de la velocitat elevada que comentes.


També es interessant ,si tens temps, et puguis fullejar estudis on surten projectes arreu del mon i on es demostra que 1€ invertit en fibra òptica repercuteix en bastant més de 1€ en el lloc on s'ha invertit.



Tothom, o això crec, veu clar que no té sentit posar un polígon a un lloc sense una autopista propera, o amb bones comunicacions. O posar una multinacional sense un aeroport proper.

Primer es sol posar les condicions adequades i a posteriori esperar a que creixin les coses.

26 de març de 2010 14:07

Josep M. Torras Payerol ha dit...

Jordi,

Primerament agrair les teves aportacions, sempre es bo escoltar a algú que és gran coneixedor de un projecte, t'assegur-ho que he llegit i rellegit el teu escrit, encara que t'haig de dir que jo comentava l'article d'un mitjà local i les meves apreciacions es movien en el contingut d'aquest article.


Però ara que tenim més paràmetres podem continuar argumentant.

Mira la comparança que em fas dels mòdems ADSL i telèfons, perdonam però no l'entenc. 
M'estàs dient que la fibra òptica amb una inversió de un € 1.500.000, més el que ha costat el cablejat anterior i que pagarem o ja hem pagat entre tots, no te cap valor? 
Que aquestes 60 seus, tindran la comunicació per cable gratuïta o les inversions que s'han fet per tenir-la no compten? 


Perquè clar quan pagues l'ADSL, no solament pagues per el mòdem, sinó per tota una altre serie de conceptes infraestructura inclosa i fent números senzills crec que la fibra òptica costa bastant més que tenir un mòdem o no es així? 
O tu comptes que la fibra òptica es gratuïta i per això els € 30.000 d'estalvi a l'any. 


T'assegur-ho que 60 seus (dependències municipals, generalitat, diputació, etc) es gasten aquesta quantitat en cacauets i no les 60 juntes, sinó cadascuna pel seu compte. 


.......Per continuar el fet de connectar administracions públiques és per qüestions de competitivitat. És legal fer auto-prestació però no oferir serveis als usuaris finals (no administració)........”


O sigui que la fibra òptica de la que s'expressen tantes avantatges pels empresaris, ara resulta que no és pot oferir directament a ells i per favor quan parlis d'administracions públiques, no parlis de competitivitat, aquesta no es precisament una virtut per la que es distingeixen les mateixes o tu creus que si?

Endemés m'estas dient que si no es constitueix una empresa municipal, aquesta infraestructura no és pot oferir a empresaris i públic en general?


Si la fibra òptica fa que el municipi es transformi en “amigable” i “apetecible” pels operadors, que ho fa que hi hagi tan poc interès i que Igualada obtingui el 11% de d'inversió estatal en fibra òptica pagada amb fons públics. M'estàs dient que som els mes espavilats o potser uns dels mes llestos de l'Estat Espanyol?


De les teves dues opcions, m'estàs parlat de que els operadors, per comptes d'invertir 1,5 milions, només n'invertirien 15.000 € per començar a treure beneficis, o sigui que per una banda fem un favor a les operadores i per l'altre sembla ser que els 1,5 mill-ions d'inversió són un regal que no ha de pagar ningú. D'on et penses que surten aquests diners sinó dels nostres impostos. S'ha de comptar l'amortització d'aquests diners quan es conta el cost del servei. Quina classe d'economia es aquesta, en la que invertim els diner públics i se'n beneficien “certes” empreses privades, on es el retorn?


I mira d'empreses Municipals ni me'n parlis, tothom sap per que serveixen, és creïn amb l'excusa que es vulgui i per a mostra dos botons:


http://tinyurl.com/ye7u57r


http://tinyurl.com/y89wu56

La noticia de la Vanguardia sobre Viladecans és simplement una noticia que no em demostra res, perquè al final hauríem de veure com repercutiran i es pagaran els 3 milions d'euros i quin serà el cost addicional de les operadores, regalar coses amb els diners de tots es fàcil, però per sort o per desgracia tot es paga inclòs el cost de d'infraestructura de l'empresa Municipal amb gerents amics i altres de la corda i això no va en els 3.000.000 d'euros, sinó que es un cost fixa, mes rera mes, any rera any, que suporten els ciutadans a més de la inversió inicial i del que cobrin les operadores. Les excuses de la fractura...etc... són molt boniques, però tot s'ha de pagar i els Ajuntaments no estan per masses floritures i menys actualment.


Finalment perdone'm que et digui, que les condicions adequades les han de decidir els empresaris i la societat civil, no els Ajuntaments pel seu compte i menys posant el carro per davant del ruc.


Com ja he dit fibra òptica per les TIC absolutament si! 


Fer servir com excusa les empreses per prioritzar lo públic sobre lo privat i aprofitar la avinentesa per crear més empreses Municipals, absolutament no!


Cordialment.


Josep M.