dimarts, 30 de març del 2010

II Comentaris al post sobre fibra óptica, preguntes i respostes

Aleix ha dit.....

Josep M.,

Estic completament en desacord amb la teva reticència sobre el projecte, i l'excuso perquè m'imagino que tu ja tens connectivitat i potser no ets conscient de les serioses mancances a tots nivells que hi ha en aquest sentit. També com a coneixedor del projecte, miraré de comentar-te les repercussions que pot tenir no només per la ciutadania sinó també per la comarca.

En primer lloc i com comenta el Jordi, l'Ajuntament no és l'únic de Catalunya que desplega aquest tipus d'infraestructura. Tècnicament es fa necessària l'existència d'una empresa que gestioni aquesta infraestructura de cara a servir de pont entre les proveïdores de serveis (que faran competència entre elles i per tant repercutirà en un menor cost de connectivitat a Internet). Això a part de voler dir un servei de telecomunicacions properes al ciutadà, depenent de com es plantegi també vol dir llocs de treball locals i la creació d'un ecosistema empresarial de valor afegit al voltant d'aquesta infraestructura.

On és el retorn d'aquests 1,5M€, preguntes? També com apunta el Jordi, existeixen estudis que calculen que una inversió d'aquestes característiques genera un retorn en la inversió que repercuteix en un 23% en el sector (instal·ladors, les empreses "amic" que dius tu que en tot cas estaran en règim de competència, proveïdors de serveis, operadores, etc.) i en un 77% en el PIB, de forma indirecta, com a resultat dels serveis de valor afegit que es podran oferir sobre la xarxa.

Sobre la disjuntiva de si invertir-hi diners públics o no: dos dels països tradicionalment més liberals (UK i USA) defensen que aquest tipus d'infraestructures (FTTH) requereixen la intervenció pública perquè es puguin desplegar. Pensa que estem parlant d'amortitzacions (si s'hagués de fer amb diner privat) de 15 o més anys, i això encara per llocs on surti rendible fer-la. On no surti rendible, cap entitat privada hi invertirà (cas de les ADSLs, per exemple).

Els estudis font de totes aquestes dades, si tens ganes de mirar-t'ho: el Connecting America National Broadband Plan, i el Digital Britain.

En resum, del que es tracta aquí és de fer una cosa tan important per la ciutat com és traçar una nova xarxa, de titularitat i gestió MUNICIPAL (ni de Telefònica ni de cap altre operador privat), per on transitin les dades, on els privats venguin, en lliure competència, els seus serveis. El tema de la titularitat de la infraestructura, que potser sembla una tonteria, és la mare dels ous. S'està fent el carrer perquè després hi puguin passar vàries empreses de transport (operadores que et venguin l'accés a Internet), en lliure competència entre elles. Fins ara, el carrer era de Telefònica, que estava obligat per la CMT a llogar-lo a les empreses de serveis a uns preus marcats. Resultat: preus abusius de les ADSLs i manca d'inversió en nova infrastructura per part dels operadors privats, als que la situació ja els està bé.

I finalment, quan dius que les condicions les han de posar els empresaris i la societat civil, sàpigues que el projecte compta amb el ple suport de les empreses i usuaris del territori que necessitem a dia d'avui d'aquesta connectivitat majorista.

D'altra banda pensa que un projecte així no s'executa d'un dia per l'altre, i la demanda actual de les empreses que fan un ús intensiu de la xarxa ben aviat serà la demanda de la resta de la ciutadania.

Jo, a títol individual i com a usuari intensiu de connectivitat de dades, estic molt content que l'Ajuntament hagi sabut veure que la demanda hi és i anirà en augment, i que s'hagi mullat amb un projecte d'aquesta envergadura en el moment adequat. Estic segur que d'aquí a uns anys les repercussions al territori d'haver-ho arrencat quan n'ha tingut la ocasió seran molt positives, tant per TICs com per no TICs, i et convido a seguir de ben a prop el projecte durant els vinents mesos si encara no n'estàs convençut.

30 de març de 2010 7:03

Aleix,

Primerament dir-te que jo no sóc reticent a cap projecte i menys de noves tecnologies i si les coses es fan com s'han de fer. La gent que em coneix sap que sóc un fan d'aquestes i dels gadgets d'última generació, fa més de trenta anys que tinc com a “hobby” els ordinadors i per acabar-ho d'adobar he esdevingut un avi 2.0 macquero, per tant aquest no es un bon argument per començar a discutir. Si volgués tenir fibra òptica i fos possible tenir-la, me la pagaria amb els meus diners i punt.

Aquí no estem parlant de les bondats d'aquesta tecnologia sinó de la forma de fer les coses, la ciutadania particularment per sort o per desgracia fa servir el que pot pagar, uns van en utilitari i altres en Ferrari, cadascun d'acord amb les seves possibilitats,

Suposo que no et vas prendre la molèstia de llegir el segon dels enllaços que vaig adjuntar al post respecte a les Empreses Municipals, apart dels molts arguments i en el nostre cas situacions reals – SIMA – que demostren lo bons empresaris que són els Ajuntaments amb els diners públics. Ras i curt, una manera de poder endeutar-se més.

Dius : “......Tècnicament es fa necessària l'existència d'una empresa que gestioni aquesta infraestructura de cara a servir de pont entre les proveïdores de serveis (que faran competència entre elles i per tant repercutirà en un menor cost de connectivitat a Internet)...... “ Això es una perversió, doncs per una banda resulta que les empreses Municipals “gestionen” - es un dir – sense estar en un règim de competència i amb els diners de tots, per l'altre parles de règim de competència de les empreses proveïdores de serveis.

Pregunto jo:

  • Que et fa pensar que la fibra òptica serà més econòmica, que una altre tecnologia amb la que en tenen prou i de sobres el 99% dels ciutadans?

  • És l'obligació de l'Ajuntament fer les infraestructures amb els diners de tots, i posar-les a disposició d'aquesta gent que ja els hi està bé com està i que no fan inversions en les mateixes, perquè se'n beneficiïn sense haver d'invertir, només amb l'excusa de que després s'esbatussaran per oferir-nos el millor preu, com fan ara, amb el telefon, gasolina, gas, electricitat, etc? L'Ajuntament que no ha d'haver invertit res en infraestructures en el cas del ADSL i en canvi, perquè ha de fer una inversió descomunal en la fibra òptica. Per cert en el preu del ADSL ja hi van inclosos el gerent i els empleats de la companyia subministradora, els de l'Empresa Municipal “estomacs agraïts” els hem de pagar nosaltres de més a més.

  • Si quelcom que no és interessant per les operadores, que ho fa interessant per l'Ajuntament?

  • Si l'empresa de fibra òptica te pèrdues, com es molt probable en vista del interès que hi tenen els operadors – recordar Al-Pi, que farem? Vendrem l'empresa al millor postor i passarà com la xarxa de Telefònica ara?

  • Quan parles d'estudis de UK i USA, quan menys em sorprens, devem tenir molt en comú amb els països Anglosaxons, però que comparis una inversió d'un Ajuntament com Igualada, a les necessitats d'infraestructures d'aquests Països, em descol·loca totalment. No creus per fer aquestes comparances pot ser hauríem de parlar del Ministeri del Foment i no d'un Ajuntament de Poble? Perquè volar alt no costa res, però a vegades en l'aterrada hi podem deixar les dents, per manca de dimensionament.

  • Parlant d'estudis i necessitats, hi ha algun estudi real i seriós de les necessitats presents i futures d'aquesta infraestructura, i del servei que justifiquin la inversió?

  • Algun estudi del cost final pel usuari, evidentment que inclogui aquesta inversió de € 1.500.000? (Cost per poder donar servei “gratuït” o no, només a entitats de titularitat pública, que després s'haurà de repercutir en l'Empresa Municipal, pagant tots el servei públic i a més pagar la instal·lació i cost del servei privat, cadascun dels afortunats usuaris), d'això se'n diu pagar a dues bandes.

  • Algun estudi que justifiqui el perquè una cosa que no és interessant pels operadors privats, que són els que donen finalment el servei, és tan interessant per l'Ajuntament d'Igualada?

  • Algun estudi de quantes empresses amb verdadera necessitat d'aquest servei estan instal·lades en aquest moment a Igualada?

Dins el projecte fet per en Jordi Olmo (suposo el Jordi del post) de EACOM – per cert felicitats, molt bona feina – evidentment no inclou en cap apartat el que costarà en el futur, portar i connectar la fibra òptica a empreses i particulars – perquè hi haurà un cost -, sobretot en un àrea del polígon que no veig que sigui coberta per aquest projecte. Si els avantatges han de ser per les empreses – que poden ser els clients que més necessitat tenen d'aquest servei, no entenc que no s'hagi valorat això abans de fer el projecte, no per part d'en Jordi, sinó per part de l'Ajuntament.

Suposo i perdoneu pel exemple, deu ser més important que un usuari d'un Centre Cívic, i no preciso, tingui accés ultra ràpid a Internet que no una empresa i d'exemples com aquest en puc trobar uns quants – quasi tots - en el projecte.

Ens gastem tots aquests diners en connectar llocs públics, que no ho necessiten per res, amb l'excusa de les avantatges que te pels privats, per després crear una empresa Municipal que gestioni aquesta xarxa?

Tot ha de ser proporcional i adequat, com he dit al principi a tots ens agradaria tenir un Ferrari si no l'haguéssim de pagar, però mentrestant hem d'anar amb utilitari que és el que s'adapta al que podem pagar i a les nostres necessitats.

Els Ajuntaments y demés ens públics han de dedicar-se a administrar els diners dels pressupostos – si pot ser sense passar-se – i deixar-se de vel·leïtats empresarials amb els diners de tots. Que això ho sap fer fins i tot el meu net, clar que pot ser amb ell funcionarien millor del que ho fan. Exemples de mala administració en empreses publiques estan a la vista de tothom, no cal anar gaire lluny.

No tenim cap necessitat de posar-nos una bena als ulls perquè quelcom que faci l'Ajuntament ens beneficia particularment, sense comptar ni pensar en el que costa a tots plegats.

Per si no ho tens clar, l'Ajuntament no es mulla mai, al menys en aspectes econòmics, els que es mullen són els privats, els que posen de la seva butxaca, per tant guardat els afalacs, per altres persones i altres circumstancies.

Fer futurisme hauria de ser gratuït i en aquest cas no ho és i d'ací a cent anys tots calbs.

Entendria que aquesta inversió de € 1.500.000 poses directament el servei a la porta de les empreses, sense més connotacions, com infraestructura (carretera, via de tren, electra, aigua, gas, telefon, etc.), tot la resta em sona a música celestial.

Per tant segueixo repetint: Posar a l'abast de les empreses TIC – que per això es diuen TIC – noves tecnologies, absolutament d'acord, amb aquesta excusa fer unes inversions descomunals per llocs públics que no ho necessiten per res i haver de crear una Empresa Municipal per poder donar aquest servei – en el futur – als privats, res de res. Que aquest és el peatge que hem de pagar per tenir fibra òptica a les empreses i particulars segons m'insinueu, es més que discutible. Amb aquesta excusa les “Empreses” Municipals podrien créixer com bolets – que ja ho fan i no cal. I han altres maneres de fer les coses.

Fins un altre.

Josep M. Torras Payerol

Pd: Pot ser sigui una pregunta impertinent, però l'interès d'en Jordi en defensar el projecte l'entenc, és el seu, és la seva feina i es guanya la vida amb això, el teu quin és?

1 comentari:

Aleix ha dit...

Josep M.,

"I han altres maneres de fer les coses."

M'agradaria saber com plantejaries tu un projecte d'aquestes característiques, amb l'objectiu finalista de fer arribar FTTH fins a tot arreu (si estem d'acord que tecnològicament és el que hauria de ser).


Sobre la opció que dius "Si volgués tenir fibra òptica i fos possible tenir-la, me la pagaria amb els meus diners i punt", et ben asseguro que ja en som dos. La idea de pagar-te tu mateix l'última milla és molt encertada. Però no és tan fàcil, i parlo amb coneixement de causa (http://www.guifi.net/node/23504).

Per tenir connectivitat a Internet amb oferta real de varis operadors la xarxa ha d'acabar arribant a Barcelona. L'ocupació de tant domini públic està fora de l'abast de qualsevol particular que vulgui desplegar infraestructura per interès propi.


"L'Ajuntament que no ha d'haver invertit res en infraestructures en el cas del ADSL i en canvi, per què ha de fer una inversió descomunal en la fibra òptica?"

Perquè el mercat de les telecomunicacions està liberalitzat, i cap operador privat té l'obligació de fer-la. S'ha acabat la idea de que "això ja ho fa Telefònica". A molts llocs encara esperen que Telefònica posi DSLAMs a les centraletes perquè puguin tenir accés a les ADSLs des de tot arreu del municipi.

Qui ha de fer la inversió, doncs? Qui estigui més interessat en l'existència del servei: l'usuari final com a propi interessat (tècnicament complicat pel tema de l'ocupació del domini públic i de l'obra civil, però possible; ara mateix aquest plantejament l'estem fent amb wifi dins el projecte guifi.net) o bé l'Ajuntament (MAN municipal a la que es pugui connectar la ciutadania), o bé la Generalitat (desplegant fibra, a través del CTTI, als polígons industrials, fent torres pel pla Catalunya Connecta, etc.), o bé un operador privat que hi vegi un retorn en la inversió.

Els privats ho miraran amb els criteris d'inversió empresarial i de períodes d'amortització, i no del servei. Faran infraestructura on s'amortitzi abans, és a dir: Barcelona, zona metropolitana, etc. i potser, amb una mica de sort, d'aquí a uns 20 o 30 anys arribaran aquí.


Sobre el meu interès i motivacions pq puguis argumentar ad hominem, sóc l'Aleix Solé de l'Associació IGLU (http://www.iglu.cat), col·laborador amb la Fundació guifi.net (http://www.guifi.net), i membre de la comissió TicAnoia (http://www.ticanoia.cat). Jutja-les tu mateix.


Permet-me a mi també que et digui que per molt que escrigui i intenti explicar-t'ho, un post serà insuficient per mirar d'explicar tot el context, i tampoc pretenc fer un informe. Jo mateix sóc de tarannà més aviat liberal, de manera que d'empreses municipals les justes. El paral·lelisme UK/USA anava per aquí. Et puc posar exemples que apunten a que aquest tipus d'infraestructura neutral s'ha de gestionar d'aquesta manera: el 22 arroba SAU (gestor de la xarxa de fibra del 22@) i el GIT d'Astúries. Un privat, ara per ara, no es posarà a obrir carrers ni a tirar fibra per les façanes, perquè no hi ha la regulació necessària per fer-ho, i s'han de compartir les infraestructures de telecomunicacions quan sigui possible (tema de les ICTs). A part de les complicacions tècniques associades (vols dir que tothom sabria gestionar-se un ramal de fibra? com garantiríem l'interoperatibilitat de xarxes?)


Per acabar, dos paral·lelismes:

Qui construeix, neteja i manté els carrers de la ciutat? Ho ha de fer una empresa privada que es dedica a transportar paquets a través dels carrers o la pròpia ciutat? Si tens una casa al mig del camp, qui ha d'arreglar el teu camí fins que puguis arribar a la carretera?

Qui construeix, neteja i manté el pas que hi ha entre el peu de carrer i el menjador de casa teva des d'on et connectes a Internet?

Seguim,

Aleix