divendres, 11 de desembre del 2009

Donem al REC.0, el que és del REC.0 i als “Entesos” el que és dels “Entesos”.

En un dels meus últims escrits, reprovava que en Pàmies, intentés atorgar-se l'èxit del REC.0, ni que fos una mica, parlant de sinergies, suports, camins etc. dels quals l'únic mèrit que hi té l'Ajuntament és haver condonat o perdonat la taxa d'ocupació del carrer, i no haver interferit.

Ara sembla que aquest èxit ha fet mal a l'orgull i la supèrbia, dels que sempre volen sortir a la foto. Aquest cap de setmana he llegit en mitjans locals declaracions d'en Aymamí, d'en Riba i del president de l'UBIC, intentant, portar l'aigua al seu molí.

En Riba, en un estat que no sé com definir-lo, si de ràbia continguda o quelcom que se m'escapa, deia que en la propera edició intentarien controlar-ho tot ells, redirigir les visites cap el centre i altres bajanades, sobre igualtat, justícia, equitat, o sigui una espècie de revolució francesa a la Igualadina "Liberté, égalité, fraternité", només li faltava amenaçar amb la guillotina els que no pensessin igual que ell. Que si aquí tots son iguals, que s'aplicaran no se quines normatives. Simplement escoltant-lo, si jo fos dels organitzadors, em quedaria al cos la impressió que el REC.0 va ser una gran cosa, però que no arribarem al REC.1.

Per acabar-ho d'adobar resulta que diu que si va tenir èxit, va ser degut a les brillants polítiques d'Entesa envers l'espai del Rec. Que la recuperació del riu es cosa seva (jo em pensava que la pagàvem entre tots a través de l'ACA), que si la Cotonera - sembla que ja es deu poder anar a visitar el museu de la premsa - (quina rapidesa tu!). Que si la regeneració del rec, etc.

Si no ho tinc mal entès, la seva idea és renovar la façana del riu urbanitzant-la i enderrocant algunes de les adoberies com les que van servir de botigues. I si pot ser, foragitar les poques adoberies, que encara queden en actiu (deu ser que no tenim prou gent a l'atur). Perquè desdirien de l'entorn, i a més fan pudor.

No entenc com es pot ser tan estruç i estret de mires. Sembla que iniciatives com aquestes obren noves expectatives i que el millor seria posar-se a disposició de la gent que ho va impulsar, gràcies al seu esperit i valentia, endegant idees originals que van ser molt reeixides. Així, en una pròxima edició, podrien superar l'èxit ara obtingut, i ben portat es podria estendre el benefici a més Igualadins. Però no. Ells a la seva i a continuar posant traves o intervenir per controlar-ho tot, i apuntar-se a les medalles. I així es queden el que ni es seu i s'apropien de les idees, que per les seves capacitats mai se'ls hi haurien acudit.

Aquesta gent d'Entesa no poden resistir-se a ser els protagonistes o xarrupar els espais dels altres, i se'ls hi hauria de recordar per a qui treballen. Ho fan per Igualada o per la seva major honra, gloria i butxaca? Estan al servei del ciutadà o només al servei del seu ego? Estan per ajudar i recolzar o és allò de "o mia o a la tumba fria".

Amb el magnífic document estudi per la comarca d l'Anoia, realitzat ciutadans de la societat civil, gratuïtament i sense ànim de lucre anomenat "Conca Futur", que va ser menystingut olímpicament, per aquestes lluminàries, ja s'hi expressaven idees de fer coses a l'estil de REC.0. Però clar tot el que no és una iniciativa d'Entesa, per sistema no es vàlid, perquè potser algú podria pensar que hi ha altres maneres de fer les coses.

Ja seria hora de tenir un Ajuntament menys protagonista, però que estigués de debò al servei dels ciutadans, i no a l'inrevés. Tal com van les coses, ens estan portant cap a llocs i situacions, en les que hi podem prendre mal tots plegats. I tot només per uns deliris de grandesa i necessitats de superar els seus complexes.

Finalment felicitar als organitzadors del REC.0, per una idea tan original i a la vegada compadir-los si accepten caure en mans d'aquests "Entesos", que com sempre fan, quan han vist els engonals del bou, ja poden dir que es mascle, i quedar-se'l en pagament per la seva perícia. Perquè el que ha sigut una idea genial, pot acabar per ser la cosa més vulgar i inútil en mans d'aquests sapastres.

I ho dic mentre em ve a la ment la Collon@da, i tantes iniciatives encetades per gent que pensa per si mateixa en benefici de la Ciutat, sense necessitat de cap tutela interessada, a la que es pressiona per deixar de fer les coses de manera altruista, per poder-hi posar gent de la seva colla evidenment, cobrant.

En fi com dic en el intitulat i deien en l'antiguitat, donem al REC.0, el que és del REC.0 i als "Entesos" el que és dels "Entesos".

Tan de bo que en les properes eleccions municipals arribin a l'Ajuntament gent al servei real del ciutadà i sense vocació de manipuladors. Perquè potser ja n'hi ha prou de tenir aquesta colla que tot ho volen tutelar, dirigir i cobrar. Això al menys és el que s'hauria d'esperar d'un poble adult, perquè potser ja som tots una mica grans per certes beneiteries.

Passiu-bé i fins un altre.

Josep M. Torras Payerol

1 comentari:

josep planell ha dit...

Em sembla molt be, es lo que sempre he pensat dels qui estan al servei del poble i que els em votat, pero que avui encara no tenen clar que aixo es aixis i no com ho fan, per mi malament.