dimecres, 31 de març del 2010

III Comentaris al post sobre fibra òptica, preguntes i respostes

Aleix ha dit....

Josep M.,

"I han altres maneres de fer les coses."

M'agradaria saber com plantejaries tu un projecte d'aquestes característiques, amb l'objectiu finalista de fer arribar FTTH fins a tot arreu (si estem d'acord que tecnològicament és el que hauria de ser).

Sobre la opció que dius "Si volgués tenir fibra òptica i fos possible tenir-la, me la pagaria amb els meus diners i punt", et ben asseguro que ja en som dos. La idea de pagar-te tu mateix l'última milla és molt encertada. Però no és tan fàcil, i parlo amb coneixement de causa (http://www.guifi.net/node/23504).

Per tenir connectivitat a Internet amb oferta real de varis operadors la xarxa ha d'acabar arribant a Barcelona. L'ocupació de tant domini públic està fora de l'abast de qualsevol particular que vulgui desplegar infraestructura per interès propi.

"L'Ajuntament que no ha d'haver invertit res en infraestructures en el cas del ADSL i en canvi, per què ha de fer una inversió descomunal en la fibra òptica?"

Perquè el mercat de les telecomunicacions està liberalitzat, i cap operador privat té l'obligació de fer-la. S'ha acabat la idea de que "això ja ho fa Telefònica". A molts llocs encara esperen que Telefònica posi DSLAMs a les centraletes perquè puguin tenir accés a les ADSLs des de tot arreu del municipi.

Qui ha de fer la inversió, doncs? Qui estigui més interessat en l'existència del servei: l'usuari final com a propi interessat (tècnicament complicat pel tema de l'ocupació del domini públic i de l'obra civil, però possible; ara mateix aquest plantejament l'estem fent amb wifi dins el projecte guifi.net) o bé l'Ajuntament (MAN municipal a la que es pugui connectar la ciutadania), o bé la Generalitat (desplegant fibra, a través del CTTI, als polígons industrials, fent torres pel pla Catalunya Connecta, etc.), o bé un operador privat que hi vegi un retorn en la inversió.

Els privats ho miraran amb els criteris d'inversió empresarial i de períodes d'amortització, i no del servei. Faran infraestructura on s'amortitzi abans, és a dir: Barcelona, zona metropolitana, etc. i potser, amb una mica de sort, d'aquí a uns 20 o 30 anys arribaran aquí.

Sobre el meu interès i motivacions pq puguis argumentar ad hominem, sóc l'Aleix Solé de l'Associació IGLU (http://www.iglu.cat), col·laborador amb la Fundació guifi.net (http://www.guifi.net), i membre de la comissió TicAnoia (http://www.ticanoia.cat). Jutja-les tu mateix.

Permet-me a mi també que et digui que per molt que escrigui i intenti explicar-t'ho, un post serà insuficient per mirar d'explicar tot el context, i tampoc pretenc fer un informe. Jo mateix sóc de tarannà més aviat liberal, de manera que d'empreses municipals les justes. El paral·lelisme UK/USA anava per aquí. Et puc posar exemples que apunten a que aquest tipus d'infraestructura neutral s'ha de gestionar d'aquesta manera: el 22 arroba SAU (gestor de la xarxa de fibra del 22@) i el GIT d'Astúries. Un privat, ara per ara, no es posarà a obrir carrers ni a tirar fibra per les façanes, perquè no hi ha la regulació necessària per fer-ho, i s'han de compartir les infraestructures de telecomunicacions quan sigui possible (tema de les ICTs). A part de les complicacions tècniques associades (vols dir que tothom sabria gestionar-se un ramal de fibra? com garantiríem l'interoperatibilitat de xarxes?)

Per acabar, dos paral·lelismes:

Qui construeix, neteja i manté els carrers de la ciutat? Ho ha de fer una empresa privada que es dedica a transportar paquets a través dels carrers o la pròpia ciutat? Si tens una casa al mig del camp, qui ha d'arreglar el teu camí fins que puguis arribar a la carretera?

Qui construeix, neteja i manté el pas que hi ha entre el peu de carrer i el menjador de casa teva des d'on et connectes a Internet?

Seguim,

Aleix

31 de març de 2010 2:38


Bevolgut Aleix,

Gracies per les teves respostes, sempre es bo fer exercici de discussió argumentada, s'aprenen coses tant d'una part com de l'altre i la motivació en defensar diferents punts de vista és sempre enriquidora.

Ara que comprenc el teu interès en el tema, les coses poden ser molt més planeres. Suposo i em corregeixes si no ho encerto, que una vegada el projecte de cablejat per arribar a entitats municipals, estigui realitzat i es pugui passar a la segona fase, us voleu convertir en operadors o subministradors de “guifi” per cable, sense haver de instal·lar el cable vosaltres i el esforç que això suposa, encara que sigui a base de voluntaris, tal com em mostres en les fotografies del enllaç que m'has enviat i d'ací el vostre interes en el tema, encara que sigui d'una manera una mica altruista i de bona fe.

Doncs mira, jo tinc un cervell que sempre busca alternatives i solucions a les coses, encara que d'entrada sembli que només ni hagi una de solució o de manera de fer i que tothom doni per suposat que aquesta és l'única o la millor. Si no ens preguntem si les coses es poden fer millor segur que no evolucionaríem oi! I gent com tu, hauria d'estar acostumada a buscar solucions, que pel que sembla ja ho feu i no parlo de solucions fàcils o evidents.

Donar per suposat que l'única manera de tenir el cablejat de fibra òptica per les empreses, es passar pel peatge de que un Ajuntament es dediqui d'una forma innecessària i infinitament costosa per tots, a donar serveis de FTTH a totes les entitats públiques i donar per suposat que s'ha de constituir una Empresa Municipal model – SIMA (sic) – per gestionar-ho, és posar el mitjans per davant de la finalitat o dit d'una altre manera posar-se una bena als ulls, perquè ens interessa el resultat final, però no ens importa la manera d'aconseguir-ho. A mi m'importa més que el camí que segueixen les coses sigui el correcte, que no justificar aberracions en ares de la finalitat. Perquè a vegades els arbres no ens deixen veure el bosc i ens hem d'allunyar una mica per tenir la perspectiva.

Em demanes solucions, doncs mira! Sembla ser que en el pla general d'infraestructures hi han les inversions publiques en xarxes troncals de FTTH a través de les autopistes i en el cas d'Igualada a través de la via dels Ferrocarrils de la Generalitat. Un d'aquest projectes va ser concedit a l'Empresa EACOM i no sé si també el va fer el nostre bon amic Jordi, no era precisament el de Martorell a Igualada, sinó el que arriba fins a Martorell.

A partir de que la fibra arriba a Igualada i que l'Ajuntament ha tingut la “bona idea” de preparar la ciutat per la fibra òptica, és demana a les empreses privades i particulars si estarien interessats en la mateixa i a partir d'aquesta valoració és decideix com s'actua per portar la fibra a casa dels interessats o si les companyies que ja no hauran hagut d'invertir en les xarxes troncals que semblen les mes costoses, poden presentar ofertes pagant pel lloguer de la xarxa al departament corresponent de la Generalitat i creant una infraestructura local – ja preparada per la FTTH - per fer arribar als “consumidors reals” d'aquesta tecnologia d'una forma particularitzada. També tindríem d'una manera més realista del cost d'aquest servei per les entitats publiques, que per la raó real que fos, tinguessen necessitat “justificada” d'aquest servei, a elles també se les podria connectar de la mateixa manera. Donar per bo “el cafè per tots” sense explicitar les necessitats reals, no ho trobo de cap manera acceptable.

Les empreses Municipals no les trobo ni interessants ni adequades de cap de les maneres. Fer competència a les empreses privades, amb diners públics es una aberració i una distorsió del mercat, a més empreses que no es juguen els seus no poden ser ni rentables ni eficients i si, el cau o refugi de “estomacs agraïts” als quals no se'ls hi exigirà per la bona gestió, doncs les raons obvies per les que han estat anomenats - parlant clar - són les seves vinculacions polítiques, siguin les que siguin i del partit que siguin i endemés en quasi tots els casos, per no dir en tots, per relacions d'amistança amb tal o qual. Crec més, si no hi ha més remei, en empreses mixtes, però en les quals l'Ajuntament no tingui la gestió, ni la possibilitat de gestionar i amb una gerència privada i professional del ram, que actuï segons les lleis de mercat i que l'Ajuntament (que al final som tots plegats) s'en beneficii d'aquesta gestió privada. O sigui soci, però no gestor.

Els paral·lelismes que em poses al final, venen ben be al propòsit.

Doncs mira els carrers els neteja i la brossa la recull l'empresa privada que va guanyar contracte a l'Ajuntament, que per cert ara està en fals, doncs fa un any que s'hauria d'haver convocat un nou concurs.

La construcció de carrers i camins es donen per concurs i en cap de les dues coses mencionades, l'Ajuntament te ni ha de tenir una Empresa Pública pròpia, i millor no donar idees. Aquest serveis tenen un cost donat per les condicions del concurs, en altres paraules “sabem de quin mal hem de morir”.

A tall d'exemple l'empresa pública, la tan esmentada SIMA, te unes pèrdues que farien posar vermell a qualsevol gerent privat i segur que a aquestes altures ja faria temps que estaria buscant feina, si és que en trobava. En canvi aquesta empresa es permet el luxe en termes planers “d'engolir” els € 800.000 destinats segons pressupost del 2007 al pàrquing de la plaça de les Tortugues – que no es farà – i que , haurien de ser tornats a dreta llei a l'Ajuntament, però ja han manifestat públicament que no els pensen tornar, ja que se'ls ha “gastat” en altres minúcies.

Ens han carregat contra voluntat pública manifesta - 10.750 firmes en contra -, amb unes zones blaves absolutament innecessàries, sobretot les del voltant del Hospital i més en contraposició a l'aparcament gratuït de la gent que fa esport a l'Infinit i al Estadi Atlètic, i tot per intentar salvar un compte d'explotació, que és un forat negre.

Si l'empresa privada que ha de “gestionar” la fibra òptica a de ser a imatge d'aquesta, més val que ens ho fem mirar tots plegats.

Per tant Aleix, almenys jo, no em vendrè l'ànima al diable, per el que són els meus desitjos i els meus somnis.

De totes maneres com que veig que ets una persona, ben preparada, jove i de bona fe i no un avi malfiat com jo. Si feu quelcom altruista en el que necessiteu la col·laboració d'un avi 2.0, sempre que entri dintre de les meves possibilitats, quedo a la vostra disposició. Lo de insta-llar cables de fibra òptica, a força de “suc de mongetes” a la vista de les fotografies que m'has fet avinents, no està al alcans de les meves facultats físiques, per raons d'edat.

Una abraçada.

Josep M.

PD: Evidentment hi ha gent molt més preparada que jo per donar solucions, però si esperem que les solucions ens vinguin donades per l'administració, anem tots ben arreglats.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dia Josep Mª,

També parlo com a implicat i et comento el meu parer sobretot fent analogies.

Primer va estar el riu llobregat i després les indústries que fa un temps van ser tan fructíferes.

Primer està un aeroport i després les empreses.

Primer cal un caldo de cultiu i després s'ha d'esperar els resultats.

Igualada podia haverse plantejat no realitzar aquesta inversió. Però que passarà si d'aqui a un temps (i crec que en contre del que penses) pugui disposar d'una connexió molt decent, els ciutadans puguin estalviarse diners per les seves connexions i empreses puguin establirse al tenir bones comunicacions.

Avui en dia un polígon que no disposi d'una autopista al costat o bones connexions per carretera pot donar-se per mort.Crec que encara som reacis a que si no disposses de telecomunicacions pugui passar lo mateix, al igual que gas o aigua, aquest servei comença a ser servei universal que ha de tenir accés tothom.

Et deixo un link interessant per si tens molt temps a perdre del que han fet els d'estats units (que altres coses no, però són més optimistes que nosaltres)

Per multitud de projectes arreu del món està demostrat que un euro invertit en fibra té un retorn de molt important amb no gaire temps.

Desconeixent els problemes del dia a dia d'Igualada m'apostaria amb qualsevol que aquesta inversió resultarà positiva per Igualada tant a nivell econòmic com de contentament de la població.

Josep M. Torras Payerol ha dit...

Apreciat anònim,
O no m'entens o no m'has llegit detingudament o no m'explico bé, que també podria ser.
Jo no en necessito gaires de comparances, soc el primer en gastar-se diners en noves tecnologies i durant molts anys m'he gastat una fortuna en les TIC.
El meu plantejament és molt senzill:
Demostrem d'una manera fefaent que la fibra òptica és de primera necessitat, per les entitats públiques.
Demostrem quin retorn te aquesta inversió de € 1.500.000 gastats íntegrament en cosa pública i quines necessitats no tenen ara cobertes amb l'ADSL i sense cap necessitat de fer una inversió milionària.
Demostrem perquè per tenir inversions que afavoreixin a les industries i ens individuals privats, primer es necessari cobrir les innecessàries necessitats publiques amb els diners de tots. Per posar el carro davant del ruc?
Explica'm perquè creus que és necessari crear una empresa Municipal per donar aquest servei.
Els retorns dels que em parles de USA és de suposar que son retorns de l'industria privada, per tant res a veure amb la inversió que es vol fer.
Per tant no confonguem a la gent, repeteixo FO per les empreses privades si, el que es vol fer ni parlar-ne. Els diners públics s'han de gastar per coses que siguin necessitaries i útils i simplificant molt et puc dir que per fer anar més despresa el facebook d'alguns funcionaris no calen tantes gaites.
I per favor no confonguis els teus desitjos, amb la realitat. Com ja he dit per activa i per passiva l'administració ha d'ajudar primerament i primordialment a les empreses, que són les que donen la feina. Que amb l'excusa d'aquestes es vulgui fer passar per davant donar ajudes a l'administració sense cap necessitat, és no tenir en compte els mitjans, per arribar a una finalitat. I aquí a mi no m'hi trobaràs mai, o som curosos amb el diner públic o el malbaratem.
Fins un altre.

Anònim ha dit...

Sóc un altre anònim diferent ...
He llegit amb molt interès totes les entrades relacionades amb la fibra òptica d'aquest bloc i veient els arguments que cadascú planteja puc estar més o menys d'acord.
Només tinc el dubte d'un punt el del milió i mig d'euros.
Si no m'equivoco aquest milió i mig prové d'una subvenció per al projecte d'instal·lar fibra òptica, és a dir que si no s'hagués plantejat aquest projecte, aquest milió i mig no estaria a l'abast de la ciutat, no? Pel que segurament hagués anat a parar a una altra ciutat. Doncs benvingut sigui!
La fibra òptica pot semblar no necessària, però en poc temps es farà imprescindible per les possibilitats que dóna.
Jo dedico el meu temps lliure a un parell de webs de la meva creació i des que m'he quedat a l'atur (fa poc), el meu plantejament és el de buscar-me la vida per Internet i per a això cal una connexió estable i ràpida. Si vius a prop de la central telefònica (que és al carrer Odena, 88) pots aspirar a tenir velocitats estables i properes als 20 megues, però si vius a més d'un km lluny oblida-ho. Amb la fibra òptica això no passa i per això considero que és el millor que ha fet aquest municipi en els últims anys.
I sobre la comercialització crec que serà millor que la gestioni una empresa pública (com succeeix a Viladecans) que no la cedeixin a empreses privades, perquè sempre ens serà més barat a l'usuari final d'aquesta manera que si la gestiona una empresa de nivell nacional que ja tenen prefixats els seus preus.
Només tinc una cosa a retreure a l'Ajuntament en aquest tema i és que no li hagi concedit el projecte a una empresa de casa, sinó a una empresa de fora...

Josep M. Torras Payerol ha dit...

Anònim diferent,
El milió i mig d'euros, prové del plan FEOIL, plan “eÑe” d'enguany, que serveix per fer places, aceres, semàfors, carrils bici i en aquest cas posar el cable a qui menys o necessita. Després rebaixen el sou als funcionaris per recuperar aquestes despeses (€ 15.000.000.000 en eÑe+FEOIL = € 15.000.000.000 que s'ha de recuperar a base de reducció de sous a funcionaris i congelació de salaris a jubilats).
Ara ja saps d'on venen i no, no els haguérem perdut si no s'hagués posat la fibra òptica s'haguessin gastat en una altre cosa.
Al final resulta que invertir-los en que els que no necessiten fibra òptica la tinguin, perquè després la puguin tenir els altres, és lo millor de lo pitjor.
De totes maneres, que tu necessitis fibra òptica no vol dir que s'hagin de gastar diners públics per tenir-la.
En quant a la idea de l'empresa pública, qui t'ha dit que les empresses públiques son més barates? Tot repercuteix sobre el ciutadà, les empreses privades actuen d'una manera professional i les públiques no, però això ja ho hauries de saber. Els gerents son anomenats per polítics i molts dels empleats també, on hi veus tu el estalvi, la eficiència i l'experiencia. Que els diners públics siguin de tots no vol dir que serveixin. per crear empreses que facin competència deslleial a altres, perquè les úniques responsabilitat que tinguin siguin les polítiques i els diners que es juguen són els de tots. Lo barat al final de comptes surt car.
En quant a la concessió del projecte, ho fa l'empresa Cobra, que pertany al grup d'empreses de Florentino Pérez, president del Real Madrid i va ser junt amb la Italiana Anstaldo la que va posar el sistema de senyalització de Madrid a Saragossa del AVE i perquè no funcionava aquest sistema en un principi, es va endarrerir en varis mesos l'obra, bona elecció!.
Cordialment.
Josep M.

Josep M. Torras Payerol ha dit...

Anònim diferent,
El milió i mig d'euros, prové del plan FEOIL, plan “eÑe” d'enguany, que serveix per fer places, aceres, semàfors, carrils bici i en aquest cas posar el cable a qui menys o necessita. Després rebaixen el sou als funcionaris per recuperar aquestes despeses (€ 15.000.000.000 en eÑe+FEOIL = € 15.000.000.000 que s'ha de recuperar a base de reducció de sous a funcionaris i congelació de salaris a jubilats).
Ara ja saps d'on venen i no, no els haguérem perdut si no s'hagués posat la fibra òptica s'haguessin gastat en una altre cosa.
Al final resulta que invertir-los en que els que no necessiten fibra òptica la tinguin, perquè després la puguin tenir els altres, és lo millor de lo pitjor.
De totes maneres, que tu necessitis fibra òptica no vol dir que s'hagin de gastar diners públics per tenir-la.
En quant a la idea de l'empresa pública, qui t'ha dit que les empresses públiques son més barates? Tot repercuteix sobre el ciutadà, les empreses privades actuen d'una manera professional i les públiques no, però això ja ho hauries de saber. Els gerents son anomenats per polítics i molts dels empleats també, on hi veus tu el estalvi, la eficiència i l'experiencia. Que els diners públics siguin de tots no vol dir que serveixin. per crear empreses que facin competència deslleial a altres, perquè les úniques responsabilitat que tinguin siguin les polítiques i els diners que es juguen són els de tots. Lo barat al final de comptes surt car.
En quant a la concessió del projecte, ho fa l'empresa Cobra, que pertany al grup d'empreses de Florentino Pérez, president del Real Madrid i va ser junt amb la Italiana Anstaldo la que va posar el sistema de senyalització de Madrid a Saragossa del AVE i perquè no funcionava aquest sistema en un principi, es va endarrerir en varis mesos l'obra, bona elecció!.
Cordialment.
Josep M.