dimecres, 6 de febrer del 2008

He anat a veure un “Savi”.

El dissabte vaig anar a Pujal i no precisament a veure els refugis de la guerra ni el les cases de pedra del poble, que per cert son molt boniques i els refugis molt interessants, sinó a un “Savi” en majúscules, un autodidacta amb una saviesa que es una raresa avui en dia, us parlo de el meu amic Ernest Guille i Moliné, que regeix l’observatori de Pujalt que dona cursets d’astronomia i de física amb experiments casolans creats per ell, per il·lustrar els fets i les lleis, als escolars i altre gent que es vulgui acostar allí, per cert que també i van escoles del estranger.

Al bon amic Ernest el vaig descobrir un dia anant a fer fotografies a Pujalt i des de llavors l’hi tinc una devoció quasi mística, porto tres visites i en faré moltes més a veure si sem agafa quelcom de la seva saviesa i humilitat.

Ell viu molt per la memòria del seu avi, un altre savi il·lustrat d’una altre època, el Sr. Ernest Moliné i Brasés, que entre moltes altres coses escrivia, a ell l’hi devem el “un bon cop de falç” de l’himne català, al seu avi no vaig tenir el gust de conèixer-l'ho.

Pels que no ho sapigueu l’observatori es pot visitar sempre que es vulgui en hores normals i per els cursets i visites en grup s’ha de concertar hora.

Allí hi han coses prou interessants apart de una conversa enriquidora amb l’Ernest, per justificar la visita, per l’observatori hi han passat, politics, meteoròlegs, astròlegs, pagesos, escolars, amics, etc.

L’Ernest ha creat una fundació fundació privada sense ànim de lucre que té com a objectiu l´observació meteorològica, dotada també d’un observatori astronòmic.

També esta treballant de valent per recuperar la memòria històrica del seu avi, un Català il·lustre i ha tirat endavant amb l’ajuda de les institucions un museu en la seva memòria, que ven aviat estarà enllestit, també està escrivint un llibre sobre la vida i obres del avi, que en no massa temps veurà la llum.

Fa uns anys el van desdonar de la finca de la seva família a Veciana, per interessos econòmics i el Sr. De Sola alcalde de Pujalt, va tenir la bona pensada d’acollir-lo al seu poble, l’hi alabo el gust Sr, De Solà.

Bé si voleu aprofitar un cap de setmana i se s’escau amb els vostres fills o nets, visiteu el Ernest i doneu-l’hi records de part meva, val la pena anar-l’hi, de gent com ell en queda ben poca i és una oportunitat de adquirir una mica de saviesa, que ens aniria molt bé a tothom en els temps que corren.

Ens veiem a Pujalt al observatori amb l’Ernest, adéu i fins un altre.

JOSEP M. TORRAS PAYEROL

PD:Adjunt podeu veure fotografies meves del observatori i de les que ell te penjades a la paret en el següent enllaç:

http://picasaweb.google.es/josepm.torras/PujaltErnestGuilleObservatori

Web del observatori:

http://www.pujalt.cat/observatori/

i de Pujalt en el següent: