dijous, 19 de juny del 2008

Se m'ha mort un amic - En Ernest Guille i Moliné

Nota biogràfica del Sr. Ernest Guille i Moliné

Fill de Ricard Guille i Soler i de Carme Moliné i Casola, va néixer el 1931 a Barcelona.

El seu pare, Ricard Guille i Soler, persona amb moltes inquietuds culturals, li dóna recolzament per totes les aficions que se li anaven despertant.

Estudià el batxillerat a l'escola Balmes de Barcelona.

De formació autodidacta, es dedicà sempre a activitats creatives. Des dels 12 anys realitzà pel seu compte experiments de física i química i invencions diverses com la construcció d'una telegrafia amb la que es comunicava amb amics seus, la construcció d'un telescopi i descobriment pel seu compte de l'estat esferoïdal.

El dia 12 de març del 1948 funda l'Agrupació Astronòmica Aster. És en aquesta època que durant tres anys realitza observacions a l'Observatori privat de l'astrònom Josep Comas i Solà ( Villa Urania ). Així mateix fa nombroses experiències i treballs científics en el Laboratori Mentora Alsina i en el laboratori particular del seu pare.

Als 17 anys pronuncià una conferència a l'aula magna de la Universitat de Barcelona.

Tingué amistat amb el Dr. Eduard Fontserè, la seva filla Maria i el seu Gendre Josep Iglesias Fort i altres personalitats del mon de la meteorologia, dels que adquirí molts coneixements.

De l'any 1950 a l'any 1956 s'activà l'Agrupació Astronòmica Aster i realitza molts treballs d'observació astronòmica. També funda la revista Aster. Col·labora en l'Any Geofísic Internacional. S'inaugurà l'observatori de l'agrupació i s'organitzà una exposició internacional d'astronomia.

De l'any 1956 fins a l'any 1978 crea i munta un laboratori fotogràfic especialitzat en fotogrametria i en formats gegants. És en aquesta època on realitzà nombroses exposicions i viatges per Europa, Nord-Amèrica i l'Àfrica. Aquest interès per totes les àrees del saber el porta a adquirir llibres i fer una important biblioteca científica amb llibres dels segles XVI, XVII, XVIII, XIX i XX.
Inicia la recuperació de la documentació dispersa de la vida i de les obres escrites del seu avi Ernest.

Moliné i Brasés, important personatge de la Renaixença Catalana, autor d'importants treballs sobre Catalunya i la llengua catalana i autor de la tornada de l'Himne Nacional de Catalunya.

L'any 1978 es trasllada a la casa pairal de la família, la Masia Ben Viure, a Veciana. Allà va muntar i posar en marxa l'Estació Agrometeorològica de l'Alta Segarra, que servirà de base per millorar els conreus de la zona a base de meteorologia aplicada. Durant quatre anys consecutius muntà la fira de maquinària agrícola en la que d'una forma pràctica, es podia veure el funcionament de les màquines. En cada edició hi assistiren milers d'agricultors. També realitzà nombroses experiències agrícoles a escala real per tal de millorar el rendiment agrícola de la zona i muntà un important laboratori agronòmic per a investigacions i que servia, també, per ajudar als agricultors.

Realitzà diversos cursos d'agricultura per a pagesos joves, i més grans, en col·laboració amb el Departament de Treball i l'INEM per tal d'introduir els nous resultats aconseguits.

Durant el temps que va estar a Ben Viure, també munta un taller de construcció de telescopis. Fabrica de forma artesanal milers d'aquests aparells. També realitza cursets per correu i fa material divers.

També va organitzar observacions públiques del Cometa Halley, amb 25 telescopis i la col·laboració d'estudiants. A l'esdeveniment hi van assistir més de 20.000 persones.

Hi han nombroses visites i treballs pràctics de meteorologia per a escolars i universitaris. S'edita la revista Viure en la que s'exposen els treballs aconseguits. És pioner en la instal·lació d'un rec mogut per energia fotovoltaica. Fa molts estudis i treballs sobre l'energia eòlica.

En aquest temps fa la primera biografia sobre el seu avi, Ernest Moliné i Brasés, per la qual rep el Premi Caresmar.

L'any 1995 comença a funcionar a Ben Viure el Museu Ernest Moliné i Brasés i l'Himne Nacional de Catalunya, amb una mitjana anual de visites de 5.000 persones. És llavors quan rep un plet contenciós per la seva estada a la Masia.

El mes de gener de l'any 2000 hi ha el desnonament oficial de la Masia. L'administració del moment promet solucionar el problema i a l'hora de la veritat no mou ni un dit. És gràcies a familiars i amics que ajuden a l'Ernest i es poden salvar tots els llibres i el material de la Masia, el Museu i l'Estació Meteorològica. Molts ajuntaments i municipis assabentats de tot li fan arribar diferents ofertes per una possible ubicació del Museu i de l'estació Meteorològica.

De totes les ofertes dels municipis la més favorable és la de La Pobla de Lillet. Ernest Moliné hi estava molt relacionat gràcies a la fàbrica Asland, on va ser el primer secretari del Consell d'Administració durant els primers 39 anys. Després de dos anys d'estada a La Pobla de Lillet, durant la qual aconseguí moltes amistats del poble, l'Ajuntament resta inoperant i es buscà un nou emplaçament. És llavors quan l'Ajuntament de Pujalt fa l'oferta de muntar tot el conjunt format per l'Observatori i el Museu.

Actualment està funcionant l'observatori meteorològic, en un terreny i edificis molt adequats, amb aparells propis i on es reben gran quantitat de visitants com escoles, universitaris, particulars i d'altres col·lectius. Amb un sistema didàctic i original a base d'explicar amb experiments ideats per poder copsar millor amb una imatge que amb 1000 paraules i amb un taller de meteorologia on els mateixos alumnes són els actors. Tot això ha estat construït amb el patrocini del Proder, el Departament de Governació de la Generalitat i l'ajuntament, amb la gestió de la Fundació Ernest Guille i Moliné de la que l'Ernest és el director. L'Observatori va ser inaugurat pel Molt Hble. President de la Generalitat, Sr. Pasqual Maragall i per l'Hble. Conseller en Cap, Sr. Josep Bargalló el dia 17 de desembre de 2004. Hi ha el projecte de muntar un observatori astronòmic de gran categoria, així com una secció dedicada a demostracions d'energies alternatives.

Es disposa, també, d'un edifici, facilitat per l'ajuntament, adequat per ubicar-hi el Museu. Per el qual s'ha aconseguit una subvenció de la direcció general d'arquitectura i paisatge de la Generalitat, i de l'ajuntament. Tot serà gestionat per la fundació Ernest Moliné i Brasés, que ha de gestionar l'esmentat museu.

Publicacions:

D'entre tots els treballs , nombrosos articles i conferències que el Sr. Ernest Guille i Moliné ha publicat i ha realitzat, destaquem el Mapa de la Lluna, La Carta Celeste, El Planisferi Giratori, Els noms dels Estels, Iniciació a l'Astronomia i l'ús del telescopi, Curs d'Astronomia per correspondència, Curs de Meteorologia per a conductors, Curs de Meteorologia per a bombers.

Premis:

La seva trajectòria vocacional i professional l'han portat a guanyar nombrosos premis com: Estalvi d'energia, Premi internacional Vida Sana, Premi Maxeiri, Premi El pas de la Tarda, Premi Caresmar, el premi ACOM (2005), i el premi al millor projecte de diversificació econòmica i social (per a l'observatori) presentat al projecte PRODER de la Comunitat Europea per petites i mitjanes empreses sense ànim de lucre.

PD:Adjunt podeu veure fotografies meves del observatori i de les que ell te penjades a la paret en el següent enllaç:
http://picasaweb.google.es/josepm.torras/PujaltErnestGuilleObservatori
Web del observatori:
http://www.pujalt.cat/observatori/
i de Pujalt en el següent:
http://picasaweb.google.es/josepm.torras/PujaltIVoltants
Nota biogràfica:
http://www.pujalt.cat/observatori/historia.php