dimarts, 15 de juny del 2010

Perquè no separem les coses?

El Rec.01 i l'Outlet al carrer són dues coses diverses i totes dues beneficioses per Igualada. Qui les ha intentat barrejar?
El Rec.0 va ser un èxit quasi sense gens d'ajuda oficial i els organitzadors hi van posar tota la imaginació i treball del món. l'èxit va sorprendre a propis i estranys.
L'Outlet al carrer també va ser un èxit quan anava pel seu compte, un cap de setmana, botigues al carrer, molta ajuda “oficial” i molta promoció pagada per tots, però al cap i a la fi un benefici per Igualada.
O sigui que tenim dues maneres de veure les coses. Una des de un punt de vista institucional o oficial UBIC&Ajuntament i l'altre, purament una iniciativa ciutadana.
L'èxit del primer Rec.0 va generar sorpresa, enveja, recels i un intent d'apropiar-se el èxit, amb frases desafortunades d'algun regidor.
Per tant en el Rec.01 han intentat i tutelar l'èxit i es pot dir també que han ajudat una mica més que la primera vegada, carrers nets i quelcom més, alguna negativa a instal·lar algun bar al carrer i a algun local, en fi “pecata minuta”. Això si, ni de lluny l'ajuda que van donar a la iniciativa de l'UBIC, que va gaudir de pàgines senceres de propaganda. Però com que la podríem considerar l'oficial, era d'esperar.
A més, una de les condicions de fer el Rec.01 per part de l'Ajuntament era que s'havia de fer coincidir amb l'Outlet al carrer, per aprofitar la inèrcia “sinergies” d'aquesta iniciativa i a la vegada satisfer les demandes que no pressions de l'UBIC, que en algun cas va pronunciar les paraules de competència deslleial. Paraules repetides per en Xavi Figueres, que s'han fet servir d'excusa perquè l'Ajuntament no deixes fer la Fira Natura, que inútilment van intentar posar-se d'acord amb l'UBIC. De competència deslleial en podríem escriure un llibre, si ho apliquéssim a les Empreses Municipals, però aquest tema avui no toca.
La meva conclusió és que aquests intents d'intervencionisme quasi malaltís, en comptes de posar-se al serve dels ciutadans, els fan voler ser sempre els protagonistes. I sinó pals a les rodes. És una pena que bones iniciatives per si mateixes acabin sent pervertides, quan el be per Igualada és que es facin coses i que portin gent de fora. A la fi, el que esperem és el benefici econòmic per la ciutat i no el protagonisme inútil, estúpid i perjudicial d'uns o d'altres.
Per tant crec que l'Outlet al carrer i el Rec.0X, no s'haurien de barrejar i l'Ajuntament hauria de d'ajudar d'una manera equitativa a uns als altres i els de mes enllà i no fer discriminació de cap tipus. Tant si ho munta una agrupació oficialista o una iniciativa privada. O són els representants de tots o que es dediquin a una altre cosa.
Cada tipus d'aconteixement té el seu públic i no és el mateix la gent que busca marca, que la gent que busca gangues. No són els mateixos nivells de preu, ni la mateixa gent, com tampoc ho és la gent que busca productes naturals. Per tant no cal que es barregin les coses, en un afany d'apropiar-se de tot i de menjar-se tot el que és gras. En aquestos casos, separar és millor que unir.
Certs comentaris a diaris locals de gent intentant desacreditar una cosa i/o virtualitzar l'altre, estan fora de context. Però el rerefons de la culpa està en intentar encabir-ho tot dintre del mateix sac. En Albert Rossell per el seu escrit a La Veu li recomanaria que fos més curos i equitatiu. Com a periodista mai és pot proclamar quelcom que es beneficiós per la ciutat, com Igualada "fashion"versus” Igualada Outlet, sinó mes aviat Igualada “fashion” "i" Igualada Outlet, certs comentaris fora de lloc, no estan a l'altura de la persona, a la que potser algú l'ha aconsellat malament. Hi ha moments i llocs per passejar. Si es vol la Rambla neta i lliure, doncs a fer-se patge o Rei i una vegada a l'any li obriran perquè s'exhibeixi amb les seves gales “fashion” o tal vegada millor, en els tres tombs!
Outlet al carrer si, Rec.0X també, Fira Natura també, i qualsevol altre manifestació que porti gent a Igualada també. Però a cadascuna a lo seu, en el seu lloc i en el seu temps. “Al Cesar el que es del Cesar ..........
Com que s'ha posat de moda o sigui que és “fashion” ho deixo anar sense cap mena de mania: Algú ho havia de dir”!
Fins un altre.
Josep M. Torras Payerol

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Josep M.

Me ha encantado tu artículo. Te animo a que hables un día sobre la famosa frase "competencia desleal". ¿Alguien lleva la cuenta de la cantidad de iniciativas que se han cancelado en Igualada por dicha frase?. Me pregunto, ¿competencia desleal con quien o con qué?. Si es desleal con quienes esperan mantener el monopolio eternamente entonces que lo especifiquen. Con más competencia hace tiempo que Igualada tendría otra cara y habría hecho que algunos se espabilasen y se renovasen. Igualada estaría más despierta y la competencia sería leal con quien tiene que serlo, con los ciudadanos, no con unos señores que quieren vivir para siempre jamás de rentas del pasado, aunque con su actitud estén colaborando a una Igualada cada vez más empobrecida.

Un saludo,
David

Josep M. Torras Payerol ha dit...

David,
Gracies pel teu comentari, t'escric en Català mes que res per que veig que l'entens i per coherència amb el meu bloc i perquè m'ha costat Deu i ajuda no fer gaires faltes, quan ho faig. Cada dia s'aprèn una mica.
A lo que anem, ja fa dies que parlo de competència deslleial amb els diners de tots i contra als ciutadans. El problema es que els ciutadans són mesells i es mengen tot el que fabrica per ells la Casa Gran en forma d'informació segada, falsa, hipòcrita segons interessi als seus o no.
L'argument que serveix avui per justificar una cosa demà serveix pel contrari i no és posen ni un minut vermells, però aquesta forma d'actuar cansa i la gent tard o d'hora se li omplen els bemolls de tanta fatxenderia i incoherència i els “bota” al no votar-los, cosa que espero passi a les pròximes eleccions i que els que surtin, siguin gent que escolta al ciutadà, tinguin sentit comú i actuïn en conseqüència, no per interessos de partit ni per obscurs interessos personals. I si, un dia parlaré de “competència deslleial”, però hauràs de tenir paciència, cada cosa al seu temps
Gracies de nou i fins un altre.
Josep M.

Octavi ha dit...

Bona tarda, Josep M.

Jo entenc que això de la competència deslleial és, en la majoria dels cassos, una excusa per a mantenir una certa posició de privilegi. Que l'administració, en aquest cas l'Ajuntament, vulgui evitar situacions de competència deslleial és bo teòricament, però la millor manera, em sembla a mi, no és intentant ajudar a tothom per igual, que no pot ser, sinó deixar que els comerciants i els emprenedors facin la seva sense més trabes que les legalment i estrictament necessàries. Segur que la UBIC i els seus socis són prou grandets per emprendre activitats com l'outlet al carrer en el moment que creguin oportú i per a benefici seu i de tota la ciutat. El mateix es pot dir del Rec.0X. No cal que des de l'Ajuntament es forci que tot coincideixi per a que l'UBIC no es queixi. N'hi ha prou en donar-los a tots les mateixes oportunitats, i que les aprofitin com més bé sàpiguen, i si uns en saben més que els altres, aquestes són les regles del joc. Crec que s'hauria de parlar menys de competència deslleial i més de lliure competència.

Una abraçada.

Josep M. Torras Payerol ha dit...

Octavi,
Moltes gracies pels teus comentaris.
Estic d'acord que la competència deslleial s'ha de controlar i per tant és tan valid per protegir els ciutadans envers els ciutadans, com les empreses en vers de les empreses incloses les de l'Administració. El que no es de rebut que es faci servir només en un sol sentit i quan se'n fa us per justificar quelcom que només és l'interès d'uns, no de la totalitat. Les coses bones es tornen perverses quan se'n fa aquest mal us o aquest us interessat. En quant a la lliure competència i que cadascú voli com sàpiga o com pugui, es de caixó.
Com dius tu si algú a aquestes altures encara necessitin anar de la maneta o perquè ho entenguin els nens, cridar al “primo Zumosol”, quan les coses no són com ells voldrien que fossin i no em refereixo al botiguers que prou feina tenen, sinó a l'associació que els representa que a vegades confon el defendre els botiguers a al donar recolzament a l'Ajuntament, en totes les seves decisions i al inrevés.
La lliure competència es bona i el proteccionisme pel proteccionisme es intentar posar tanques al camp i axis ens va.
Els esforços s'han de dirigir a que tots tinguin les mateixes possibilitats i com dius tu d'acord amb les seves capacitats, campi que pugui.
I que l'Ajuntament deixi d'una vegada d'intentar ser protagonista directament o a través de associacions, que és limiti a ajudar i sinó pot, que no posi pals a les rodes.
Una abraçada.
Josep M.

Anònim ha dit...

Bon dia !! Vull que publiquis el que vaig a dir-te i que per si te quelcom a veure amb lo últim que has escrit, i desprès que "cada cual" tregui les seves pròpies conclusions.
Qui es el president de la UBIC?
Quin regidor utilitza un local del C/Roca i no paga?
De qui es aquest local?
Dit això, espero que serveixi per fer pensar.
Que ho paeixin be

EL Toni (i NO precisament el PaMiEs)