dijous, 21 de maig del 2009

Empreses Municipals que es diuen portades amb criteris empresarials i professionals estrictes. No fa riure. Ho diuen seriosament!!.

La meva capacitat de sorpresa ja s'ha exhaurit. Des que segueixo més de prop la política Municipal esperava, encara que no amb molta fe - un ja té una edat - que el nivell dels que governen els designis d'aquesta ciutat fos més elevat. Pensava que serien gent amb una mica de seny, és a dir entenimentada i amb una preparació cultural adient al càrrec que ocupen. La crua realitat - pel que han demostrat fins avui fixant-nos en els seus actes - és d'ineptitud i incompetència. No només en les funcions com a regidors, sinó també en la seva gestió en les empreses municipals, on les seves actuacions sorprenen per negatives. Qualsevol límit del dit món dels negocis es veu ultrapassat per una gestió maldestra. Vaja, que a més de no tenir-ne ni punyetera idea, s'escarrassen per fer-la cada dia mes grossa. S'han posat una vestimenta que els va ample i els penja per tot arreu.

I per mostra un botó. En els darrers temps s'ha parlat molt de les actuacions de l'Ajuntament i l'empresa SIMA que, per cert, no sé perquè necessita un gerent si totes les decisions empresarials es prenen des de la Casa Gran de la Vila.

Veieu sinó un exemple: Hi ha un forat negre de tresoreria, resultat d'unes previsions i un pressupost mal fets (com ja se'ls va dir en el seu moment). El pàrquing del nou Hospital ha resultat una ruïna. El pressupost anual, fet com un exercici d'escola de negocis, no s'ha complert en res. La gestió absolutament nefasta ja que veient les desviacions no s'han pres mesures correctores. Aquest pressupost preveia uns ingressos de € 370.000. La realitat va superar amb escreix qualsevol anàlisi fet per fixar la data. Només € 24.000!! En qualsevol "empresa normal" s'haurien acomiadat els responsables d'aquest esguerro. El seu director financer estaria buscant feina en un altre ram i els altres directius s'amagarien sota les pedres avergonyits pels seus actes. Però a SIMA és diferent. Es busquen solucions "imaginatives". I ja tenen noves solucions fetes "amb criteris empresarials i professionals estrictes". Clar que venint d'un màster en econòmiques, sense carrera, com el Sr. Riba no es podia esperar menys:

Rodejar de zones blaves el Nou Hospital, concedint administrativament les mateixes a l'Empresa SIMA. D'aquesta taxa que hauria de revertir a l'Ajuntament en quasi tota la seva totalitat, excepte el preu pel servei, entre IVA, i pèrdues de l'empresa és molt possible que no reverteixi res a la ciutat. Simplement servirà per tapar forats en aquest pou sense fons en el que s'està convertint l'empresa SIMA.

Amenaçar a l'oposició amb els desastres que vindran per culpa de la seva discrepància en les zones blaves. Inclús fent-los xantatge - que lleig - amb la possibilitat de responsabilitats patrimonials. Fins ara el govern deia que es feien per augmentar la mobilitat, el flux de moviment dels vehicles aparcats i ajudar als ciutadans a trobar aparcament en zones comercials. Ara resulta que si no es fan les finances municipals quedaran minvades. No serà que en Aymami, sense posar-se vermell ni per un instant, ens vol dir que són per salvar el compte d'explotació de SIMA?. Quins pebrots!

Fer un carril nyap bici en una de les illes darrera l'Hospital - més que un carril bici és una pista d'esport de risc - a un metre de distancia de 44 sortides de cotxes i camions en el seu recorregut una cada 25 metres aprox. en els seus 1.256 metres. Si algú si fa mal, cosa que més que probable, si algun innocent en fa us, ja sabeu qui es el culpable. El carril nyap bici es fa per evitar que la gent aparqui en aquesta zona entre l'acera i les parets de les empreses, com s'estava fent fins ara.

Tancar el terreny de davant el Canaletas, on fins ara hi aparcaven cotxes i camions. Una persona de l'empresa que hi ha posat les tanques, ha comentat a un amic meu, que no hi està previst fer-hi cap obra. Simplement els "empresaris" de l'Ajuntament li han dit que la tanqués perquè no s'hi aparquessin cotxes i a veure si així els podien dirigir cap el pàrquing del nou Hospital. "sic". Quines penques!

En fi tota una sèrie de mesures preses amb "criteris empresarials i professionals estrictes", és a dir, aprofitant-se del poder municipal per obligar als ciutadans a pagar per arranjar els comptes de SIMA. Aquesta "societat privada" no és una escola d'empresaris sinó un lloc on alguns selectes endollats poden tenir un bon sou, sense cap necessitat de jugar-se els seus diners, ni passar ni per la universitat, ni per cap experiència prèvia, ni per haver de rendir comptes a ningú. I és que amb la ciència infusa que donen les cadires de l'Ajuntament, els que seuen en elles, són capaços de qualsevol cosa. Es creuen tan importants com els déus, i així algun d'ells, temps enrere, va parlar de llampecs o que la terra s'obrís als peus de no sé qui. I és que fins ací arriba la seva responsabilitat. Es només política. En la resta, si són irresponsables pensen que no passa res.

Que s'ho facin mirar. En aquestes altures de la primavera és poc probable que ja se'ls hi hagi posat el sol al cap. És una llàstima veure que les seves capacitats administratives i empresarials no arriben als nivells mínims, necessaris i exigibles pels llocs que ocupen. Però encara és més trist que s'hagi de pagar per la seva manca de responsabilitat, sentit comú i/o de competència professional.

Ja seria hora que la gent es comencés a donar compte de com es va i en les alternatives per esmenar-ho en un futur pròxim. De no fer-ho, tots contents. Tenim el que ens mereixem. Com diuen en castellà "sarna con gusto no pica".

Reflexionem una mica tots plegats, i pensem si això pot continuar gaire temps amb aquesta dinàmica.

Fins un altre i passeu per l'ombra. Encara que no sigui l'estiu sembla que el sol ja comença a picar. I només ens faltaria que les coses encara vagin pitjor.

Josep M. Torras Payerol

PD: Mars 2008, tinc bola de cristall, per preveure el que faran : http://www.igualadi.com/2008/03/sima-empresa-municipal-daparcaments-o.html