dimecres, 24 de juny del 2009

Una mica d’ací i d’allà, simplement passant per sobre:

Aquestos dies he estat una mica vagarós en l'aspecte literari - per dir-ho d'alguna manera -, he passat el temps treballant, meditant i escoltant molta música, he regalat a l'ànima una mica de pau, que falta fa en els temps que corren. Evidentment també m'han passat moltes caparrades pel cap i molts pensaments sobre la futilitat de les coses.

Però avui no m'he posat a escriure per fer filosofia, sinó per dir la meva a dues coses que han succeït aquestos dies, sense ordre ni cronologia.

Eleccions europees:

Ja sé que faig una mica tard, però també voldria dir quelcom. Jo les he viscudes una mica a través l'ordinador entrant dades locals i més com a espectador, que com a actor. Sembla i dic sembla, perquè encara que els números acompanyen mai se sap, que Convergència comença una tendència cap amunt. És l'únic partit que ha guanyat vots reals i encara que semblin pocs, són significatius. I és que la gent comença a estar desencisada i cansada dels profetes del progressisme, que t'amenacen amb mil plagues bíbliques si no els votes a ells. Francament no crec que la gent estigui per massa romanços de llops, caputxetes o homes del sac. Els problemes són uns altres, i ningú dels que manen els ha vist o els veuvenir, encara que tothom diu que dona solucions, però m'hi jugo un cigronet de l'Anoia que els manaires, ni se'n van assabentar quan entravem en crisi, ni se n'assabentaran quan se'n sortirà. Així està el pati, ens agradi o no.

Per tant, la gent que vota, juga una mica el paper del boig conegut. I així els 23 anys de Convergència, sense massa sobresalts, són una mena de garantia. Evidentment amb això no vull dir que Convergència ho fes tot bé, ni tot el contrari, però a vegades val més un mal menor, que uns que no saben ni on tenen la mà esquerra i van d'erudits per la vida, això si, llegint sempre el paperet que els hi donen, perquè sinó, no tenen ni cinc minuts discurs, sent generosos. El seu és vendre el mateix fum, durant hores. Hi ha el que hi ha i la gent ja n'està fins el monyo de tanta incompetència de polítics que l'únic que els importa és sentir el "fru-fru" del vellut de les cadires del poder, acaronant-los els seus culs.

Es clar que si hem de ser sincers i realistes el "no vot" va ser el guanyador per aclaparadora majoria. Per tant ningú guanya i tothom perd. De totes maneres encara que sigui molt respectable quedar-se a casa i dir "això no va amb mi", després tampoc es cap dret moral de protestar, perquè les coses no són com voldríem o no ens agraden com van.

Encara que aquesta democràcia no és ni de lluny, un model a copiar, si que és el millor que tenim, no votar és deixar en les mans d'altres les qüestions que ens importen, sempre ens queda el vot en blanc per protestar, però clar no vull donar lliçons a ningú, per tant que cada pal aguanti la seva espelma.

No me'n puc estar de dir, que el temps posarà tothom al seu lloc i crec que no haurem d'esperar massa o si?

Aeroport corporatiu:

Felicitats a un gran professional i un crac de l'aeronàutica que és en Marc Bausilii a un tal Joan Admetller que no conec, però sembla que també ha fet un bon treball, felicitats a la UEA especialment a en Ramon i la Maria Àngels que es va "papar" uns 1.600 aeroports europeus, per demostrar a la generalitat que la llargària de la pista, no era un factor excloent. Els Alcaldes, doncs bé, amb la llengua fora corrents cap a l'Aeroport per sortir també a la fotografia. Però jo com ja he comentat altres vegades, els vaig trobar en falta a l'acte reivindicatiu de laUEA a l'Ateneu de ja fa un temps, que hi farem! La foto ja la tenen i suposo que el mèrit de posar-hi un professional al davant com Marc Bausili també. Que collons! Felicitats també als Alcaldes!

És clar que l'èxit de les coses, és el resultat de fer-les ben fetes i quan el pes dels projectes els porten empresaris i professionals, tenen els seus fruits, Aeròdrom, Parc Motor (Gracies, Àngel Viladoms!). Els polítics ja sé que no se'n poden estar de "xupar" càmera - que hi farem -, però crec sincerament que haurien d'estar més a l'ombra i simplement no posar pals a les rodes o no intentar ser els protagonistes sempre. Haurien de pensar més en el paper de servidors que d'actors, per tant moltes vegades estan millor asseguts a la platea aplaudint, que a l'escenari. Malauradament quasi mai se n'adonen que els actors són els altres, no ells. Altres interpretacions polítiques, comparacions odioses i aprofitaments mediàtics en aquest cas, m'hi sobren totalment.

Seria molt bo endemés de bonic i pràctic, que els polítics pensessin abans en la seva ciutat, la seva comarca i el seu país, que en ells mateixos, però l'afany de protagonisme, els pot. Si per comptes de passar-se el temps perseguint fotografies i enquadres, l'empressin en crear equips professionals pensants, sense colors de cap mena, sobre el que es millor pel poble i no pas per ells, tal vegada les coses anirien millor per tothom, ells tindrien més respecte de la gent, i es farien moltes més coses amb el cap i no amb els peus. Simplement complirien en la funció que els hi es encomanada i no haurien d'estar sempre pendents de l'auto enaltiment, que fa que molts es deïfiquin i en el seu deliri pensin més com a Faraons que com a simples mortals. Per cert els faraons també eren mortals, encara que molts d'ells es creguessin el contrari.

Els votants segur que els hi agrairien molt més.

Malauradament com dic sempre, no hi ha més cera de la que crema i el demés són utopies. Però a mi m'agrada deixar volar la imaginació, si m'ho permeteu.

Per avui ja n'hi ha prou.

Bon Sant Joan i fins un altre.

Josep M. Torras Payerol

3 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Benvolgut Josep M,
Jo formo part de l’aclaparadora majoria guanyadora de les eleccions i deixa’m, per tant, que discrepi una mica, només una mica, del teu plantejament. Es pot protestar votant en blanc, o votant qualsevol altra opció, o fins i tot no votant. Ningú té la potestat de dir-nos com s’ha de protestar (mitjançant el vot en blanc) com tu dones mig a entendre. Dius que l’abstencionista no té cap dret moral de protestar. Penso que t’equivoques, l’abstencionista té el mateix dret a protestar que qui vota CiU, vota en blanc, vota nul o vota qualsevol altra opció. Aquesta festa la paguem entre tots, els que voten i els que no ho fan, i per tant tots tenim el mateix dret a queixar-nos. Tan legítim i democràtic és votar com no fer-ho, només faltaria, i no per quedar-te a casa perds uns drets (per exemple, el de protestar) que suposadament tenen en exclusiva els que van a votar. Si t’ho mires bé veuràs que en termes democràtics és exactament així, encara que els polítics professionals, per vergonya, facin aquest discurs de la por i de dividir la societat entre els que tenen dret a protestar (els que voten) i els que l’han perdut per haver optat per l’abstenció.

Josep M. Torras Payerol ha dit...

Apreciat Miquel,

Ara fa dies que no et veig i ja et trobava a faltar, suposo que sabràs que en Fredy va tenir un accident i està a l'UVI, bé nomes per sinó ho sabies.

En quant el teu comentari, deu me'n guardi de donar o treure drets, simplement volia dir i potser no m'he expressat bé, que els que voten una determinada opció, vehicularment poden protestar a través d'aquesta, els altres evidentment poden fer-ho per lliure. Faltaría més!

El que no m'agrada és que cada vegada hi hagi menys gent que se senti representada, això vol dir que els polítics no ho fan gens bé, els de CIU i els altres. I m'agradaria d'alguna manera posar el meu granet de sorra per acabar amb aquest desencisament. A Igualada ja estic col•laborant molt intensament en quelcom diferent i nou, sempre dintre del meu partit, tu saps que sóc un home de paraula, una altre cosa és que combregui amb rodes de moli.

Una pregunta d'última hora. Que és d'aquell projecte dels del vot en blanc, perquè veig que aquesta vegada no els has votat.

Rep una forta abraçada i a veure quan anem a fer un cafè junts.

Josep M.

Miquel Saumell ha dit...

JM,

Gràcies per les novetats que expliques que, francament, desconeixia. He estat una setmana pràcticament missing, desconnectat de tot.

Sobre el comentari polític, ja saps que si et presentessis per alcalde d’Igualada jo et votaria... si estigués empadronat a la teva ciutat.

Aquell projecte que dius va passar a millor vida. Una pena, la idea era bona.

El cafè queda pendent.