dijous, 23 d’octubre del 2008

Empreses municipals d'Igualada o la bola de vidre de'n Raphael

L’altre dia un bon amic empresari i no donaré mes pistes, va fer arribar a les meves mans unes fotocopies del powerpoint de presentació del grup d’empreses municipals - vegeu que moderat estic avui - “Igualada en acció” - quin nom mes guapo! -, a més d'un full amb una especie de “business plan” a 25 anys vista. Genial! Algunes empreses no saben si arribaran a final d’any i els nostres illustres representants a les empreses municipals, saben el que passara d’ací a 25 anys. Ja sé que és de llei fer-ho així, però el que va fer la llei i els que la segueixen o son il·lusos sense solució o simplement s’aprofiten d’un absurd, per mangonejar els diners dels ciutadans.

En l'apartat objectius, comentaré els quatre simples punts que permeten invertir bastant més de 150 milions d'euros de la nostra butxaca en aquesta aventura empresarial, això si, amb bola de vidre que permet saber el que passara d’ací a 25 anys, “Quins bemolls”!

L'Ajuntament diu en els objectius:

“Realitzar equipaments i activitats més ràpid que per via pressupost Municipal” Ho podem traduir que les empreses s’escapen de les servituds de la Llei de Règim Local, el qual vol dir que es poden saltar a la torera l'endeutament al limit que ja tenen i que les adjudicacions de les empreses no han de passar per concurs, conclusió poden endeutar-nos més, anomenar gerents i empleats a dit i poden afavorir als empresaris amics directament.

“Introducció de criteris de gestió privada en la gestió publica (accountability)”. Qui ha d’introduir aquests criteris, els d'Entesa i PP? Quants membres de les dues formacions anomenades, han tingut o tenen una empresa com les que volen crear, han fet servir els seus propis diners per crear-les, han hagut de demanar crèdits per la seva activitat empresarial i/o han hagut d’hipotecar quelcom per tirar endavant un negoci? Amb els teus o amb els meus que en faríem de coses! Les mateixes activitats realitzades a través de les empreses Municipals han de pagar tots els impostos, en canvi l'Ajuntament no els paga. L'endeutament té els límits dels crèdits que els hi donin els bancs a través de garantia patrimonial o de l’activitat mateixa, d’una o altra manera avalem tots els ciutadans. Si hi ha pèrdues podem perdre el patrimoni o haver de restituir els crèdits, el poble es solvent! “Si senyor”!

“Possibilitar inversions amb perceptives de rentabilitats menors que el sector privat". sigui fent la competència deslleial als empresaris amb els diners de tots els ciutadans. Que maco! I quan diuen que fomenten la creació d’entitats empresarials en regim de mercat, ens estan prenent el pel o és que els preus dels serveis no son lliures i la rentabilitat és quelcom fixa o ho son les pèrdues, o vostès no saben que hi ha empreses amb pèrdues, en fi o son mol estúpids o molt espavilats. (Ej. Els preus del pàrquings Municipals son més barats que els privats i la zona blava amb les seves multes també, ara que l’administra SIMA?)

“Sectorizació d’activitats per possibilitar l’entrada de capital privat via ampliacions”. Que els hi oferiran als empresaris? Gran rentabilitat o l’espoliació del ciutadà via empresa municipal? Perquè clar, si les mateixes empreses ja existeixen en el sector privat, ja fa anys que funcionen i tenen experiència en el mercat real, com voldran entrar en un mateix tipus d’empresa, però menys rentable?

Estic per enviar a la Harvard Bussines School el “business plan”, és possible que mereixi un “cum laude” o tal vegada opti pel premi Nobel de comptabilitat creativa o futurista, o per un concurs per una estància de 25 anys en un psiquiàtric.

Fa pànic veure en quines mans tenim els designis de la ciutat i els diners dels ciutadans. Que deu ens agafi confessats! És clar que a ells ves que els hi expliques, els diners son nostres i d’ací a 25 anys qui sap on seran, o sigui que amunt i crits, que som tots mesells.

Aneu-vos rumiant d’on traurem els diners, perquè amb la que cau només ens faltaven illuminats visionaris i si ho tiren endavant, que no ens passi res.

Adéu siau i guardeu-los sota la rajola, que pinten bastos.

Josep M. Torras Payerol

PD: Tothom que vulgui disposar del pdf amb les dades l’hi faré arribar al seu email, si m’ho sol·licita, el meu està en el encabçalament del blog.

1 comentari:

Miquel Saumell ha dit...

Josep M
A mi m'agradaria donar una llambregada al pdf que dius, sense presses. Ja saps el meu correu.
Bon cap de setmana!