dijous, 4 de setembre del 2008

El temps posa a tothom en el seu lloc

Gracies a un twiter d’en Marc Vidal – www.marcvidal.com - un “guru” econòmic on n’hi hagin, he llegit el següent article al Financial Times, sobre la crisi a certs Països d’Europa, he fet una traducció al Català com exercici de llengua i ja em perdonareu si he perdut el sentit del article en algun punt, però el meu anglès es limitat, simplement sempre estic en estat d’aprenentatge – soc autodidacta.
Be, voldria dedicar aquesta traducció a en Solbes, però desgraciadament, ni entén el Català, ni els Catalans, axis dons si alguna anima caritativa l’hi vol fer arribar en Castellà o en Anglès – és una suposició, que el Anglès si que el parla i el entén millor que el Català -, tal vegada se’n adoni que com a ministre d’economia és un desastre i com el llegir l’hi ha fet perdre l'escriure, com economista - si és que mai ha sigut un bon economista - també és un desastre i no diguem ja com a negociador, realment catastròfic.
Ja que tothom te de tenir quelcom de bo, com a “fanfarró de barra” es un “crack” amenaçant als partits Catalans de fer l’o que l’hi donarà la gana amb una llei orgànica d’obligat compliment. Que a les Espanyes tenim gent capaç de passar-se pel forro el nostre Estatut i dormir tan tranquils. Vale!
En fi, tal com dèiem a l’antiga “mili”, “quien vale vale y sino pa cabo”.
Josep M.
Els Porcs, al femer.
Països excitants, obtenen acrònims excitants, per lo menys en cercles financers. Economies emergents de ràpid creixement com Brasil, Rússia, Índia o Xina per exemple, son denominades *“Brics” (totxanes), acrònim que implica un sòlid creixement. Altres Països son menys afortunats. Prenem per exemple Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya, algunes vegades anomenades **“Pigs” (Porcs). És un mot pejoratiu, però que s’acosta molt a la realitat. 
Fa vuit anys, els Porcs realment volaven. Les seves economies s’enlairaven després d'haver assolit l’adhesió a la euro zona. Las taxes d’interès queien a nivells històrics i molt sovint eren negatives en termes reals. A continuació, tal com la nit segueix al dia hi va haver un boom dels crèdits. Els salaris van baixar i el nivell dels crèdits es va inflar, tal com ho van fer el preu de la vivenda i el consum. Ara els Porcs estan tornant a caure a terra.
El Nivell de la caiguda es pot constatar mirant les seves xifres de comerç. M’entres a la euro zona esta en termes generals en equilibri, al final del 2007 Espanya i Portugal tenien dèficits de compte corrent del nivell del 10% del PIB. Grècia mentrestant va arribar fins un esperverant 14%, m’entres a Itàlia el dèficit és relativament respectable, als voltants del 3%.
La resposta usual als dèficits del compte corrent, és una forta devaluació. Però els Porcs són membres de l'euro, per tant aquesta via està barrada.
La pròxima alternativa és simplement seguir i d’alguna manera finançar el dèficit. Però aquesta alternativa és molt difícil de portar a terme en aquestos temps de restriccions de crèdit. Efectivament Espanya pot tenir un problema particular. En el passat, la seva banca – particularment les anomenades caixes – van emprar actius de valors de baixa qualitat, com a garanties per obtindrà fons barats del Banc Central Europeu. Però aquest ara es planteja endurir les condicions dels préstecs.
Això nomes ens deixa l’ última i més dolorosa solució. La competivitat pot recuperar-se a base d’una caiguda real dels salaris. En altres paraules, una recessió profunda. El símptoma més dramàtic d’aquesta ultima premissa es pot veure a Espanya, on la taxa de desocupació ha caigut als voltants d'un punt percentual en el segon semestre del 2007.
Gran Bretanya, va fer front a problemes similars a principis dels 90, quan es va encadenar al mecanisme de canvi d’Europa, la retirada de la UME i la devaluació, van salvar la seva “salsitxa”. Alguns ara es pregunten si els Porcs, com a part de l'euro, corren el perill d'acabar sent "cansalada".
Copyright : The Financial Times Limited 2008
Publicat el 1 de Setembre del 2008
Traducció lliure:
Josep M. Torras Payerol
*BRICS = B (Brasil) R  (Rusia) I (India) Cs (China)
**PIGS = P (Portugal) I (Italia) G (Grecia) S (Spain)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Massa, que l'entén, el català, en Solbes...
Salut!