diumenge, 7 de setembre del 2008

I ara resulta que el Búlgar es un idioma.

L'entrada es una mica bèstia i ja em perdonaran els Búlgars, no va per ells, es fruit d'un acudit no gaire bo que em van explicar ja fa molt temps. Resulta que és un senyor que explica a un altre que va llegir al diari un anunci que deia "s'ensenya Búlgar" "hi vaig anar, i tu! Resulta que el Búlgar es un idioma!".

Dons be, és lo primer que m'ha vingut al cap, després de llegir les cròniques del viatge que van fer a Bulgària – esbombades per tots mitjans locals "urbi et orbe" - en Aymami i en Riba (alcalde i primer tinent d'Alcalde d'Igualada, pels despistats o desinformats) acompanyats pel bon amic Ramon Felip, president del UEA de l'Anoia. Un viatge, dinem-ne "oficial".

D'en Ramon res a dir, és el president dels empresaris, el viatge el paguen ells i com que hi posen els seus, ja es cuidarà ell d'explicar-los els beneficis d'invertir a Bulgària, per comptes de fer-ho a l'Anoia. Molt seriosament, tenen tot el dret de fer-ho, no es juguen els nostres!

Per contra el que no entenc gens ni mica és el propòsit del viatge dels nostres servidors a l'Ajuntament, en Aymami i en Riba. Se'm acudeixen varies raons: Allargament de vacances, tenen poca feina a Igualada, busquen fiançadors pel World Trade Center, lloc per l'Outlet, terrenys industrials pel "conxorxi" Municipal, intenten crear llocs de treball búlgars, volen aplicar el "socialisme" de l'Entesa a Bulgària, pot ser en Riba hi va anar a fer un postgrau d'Història Búlgara a càrrec del consistori, a estudiar com s'obtenen les majories dites a la búlgara o simplement folklore amb agermanaments culturals o artístics?

El cas és que m'agradaria saber perquè es gasten els nostres diners - tal com esta el pati - en una missió tan peregrina. O la delegació empresarial de la que parlen alguns diaris, vol dir que en aquest cas hi anaven com "empresaris" a estudiar a quines empreses búlgares hi poden, com diu el en Calbó, "invertir" els diners del nostre "sobrat" pressupost o parlem dels "beneficis" de les nostres empreses municipals?

Pot ser hi ha una explicació més seriosa i més concreta, pel que a mi se'm acudeix una pèrdua de temps i mal ús dels nostres cabdals públics. Però jo bonament crec que tenen i els ve prou feina aquí, com per anar a passejar a Bulgària, fer-se la foto i sortir al diari.

Hi han èpoques en les que vulgarment es diu que fins i tot els "tontos fan rellotges" però els temps que corren no estan per fer invents, per tant els rellotges procurem deixar-los en mans dels rellotgers, i el fer sabates al sabater, que no al Zapatero, no fos cas que hi prenguéssim tots mal.

Això de la visita del Hristo ho entenc, jo també soc un seguidor del Barça i fa gracia veure'l, però no oblidem que actualment actua com a intermediari i per això, cobra!

En fi com que el Búlgar definitivament és un idioma, el traductor de la trobada a Igualada qui el pagarà? Perquè pel que sembla els interlocutors no parlaven ni l'Anglès, que és l'idioma vehicular internacionalment reconegut de negocis i intercanvis. O en Hristo ens ho farà gratis sempre que ho necessitem?

Agafeu-vos fort a la cadira i procureu estalviar; pinten "bastos"!

JOSEP M. TORRAS PAYEROL

PD: En un dels mitjans apart de la esmentada noticia la principal era que a l'Anoia hem assolit la xifra record de 7.000 parats, espero que els nostres bons "amics" els hi hagin mirat de trobar quelcom a Bulgària, per veure si poden anar a treballar allí. O del que es tracta és de batre el "Guinness" d'atur a l'Anoia, mentre els nostres representants públics fan turisme?