dimecres, 24 de setembre del 2008

Forat negre, perla econòmica, perla social o simplement nyap!

Ahir per circumstancies que no venen el cas, en comptes d'anar al ple municipal em vaig dedicar a escoltar-lo per la radio a través d'Internet. En el punt del dia més polèmic pel que vaig comprovar es va discutir sobre el solar de cal Font, definit en terminologia legal com a tres finques, les quals segons sembla i d'això ja se'n ha fet corre força tinta, el comprador inicial no ha pogut complir amb les expectatives, pel que el "nyap" canvia de mans, aquesta vegada si que és la bona!! I sembla ser que per allà el 2012 deixarà de ser un "nyap", per ser un conglomerat de pisos de luxe i altres "perles".

Un exemple d'obra social ben feta o de gestió capitalista d'uns solars, que podien haver servit per demostrar que aquest ajuntament pensava en socialista, fent-hi serveis, pisos per gent gran o de lloguer per joves o quelcom social, que és el que s'esperaria d'un govern de progrés i no que s'apuntessin a la bombolla quan ja ha esclatat - que espavilats - desaprofitant un dels millors espais de la ciutat.

La realitat és que la diferencia entre 360 milions i escaic de pessetes i els 9 milions i escaic d'euros que en va pagar el desafortunat propietari - avui ex propietari -, van servir per fer un Ajuntament renovat - amb un excés pressupostari de més de 800.000 euros - a més d’unes anades i tornades pels trasllats caríssimes i per postres ara he sentit - no ho he comprovat - que diuen que se'ls ha fet petit en poc temps. En fi un exemple més de gestió per la ciutat, servei, previsió i visió de futur de pel·lícula de riure. Pel poble em remeto a la cançó de la Trinca quan encara no eren "multimilionaris"!

Però com ja estic una mica cansat de predicar en el desert i sobretot en aquest tema, avui em fixaré amb la vesant còmica de l'assumpte, o sigui el joc d'eufemismes emprats per definir el solar o solars esmentats.

Aprofito la ben entesa perquè estic llegint per tercera vegada - aquesta en castellà - i no em cansa, el llibre "L'univers en una closca de nou"! - no som res - Del Stephen Hawking, la versió catalana la vaig regalar al bon amic Ernest Guille i Molinè - com et trobo a faltar amic Ernest!

Dons mira homònim i amic Joan, un "forat negre" més o menys ben explicat, és el resultat del col·lapse d'una estrella d'una determinada mida, que una vegada acabat el seu combustible es contrau fins a agafar una densitat infinita, atrapant tot lo que te al seu voltant inclús el temps i se'n diu forat negre precisament perquè el temps deixa d'existir allà a dins, espero que no sigui aquest el significat que tu li dónes al forat de cal Font.

"Perla econòmica", eufemisme emprat per l'inefable Aymamí - l'hi surt la vena capitalista -, matisat i re matisat com “perla social” i altres excepcions pel soci a l'ombra del govern, el inefable Calbò, no fos cas que el seu "cap virtual" poses la pota massa endins i no se'n pogués sortir, una altra definició de "forat negre"?

En fi una “perla” és el resultat d'una segregació a resultes de l'entrada d'un cos estrany dintre l'ostra, aquest cos és cobert d'una substancia natural anomenada "nacre" que envolta l'objecte estrany i va creixent en el temps, el seu valor depèn del color, mida forma i brillantor, suposo que en Aymamí es referia al valor especulatiu o simplement al benefici que se'n va treure al més vell estil capitalista o és progressisme modern? El "" de la ciutat ho justifica tot o no?

En quant a la correcció d'en Calbò més o menys com a "perla social", ves per on els de dretes dissimulant amb un eufemisme el "benefici especulatiu" i transformant-lo en un “bé social”, no sé si m'estic fent gran i ja no entenc les coses o perquè a base de fer demagògia ací ja s'han canviat els papers.

Per refondre criteris, ho podríem denominar "perla negra" que també és el nom d'un vaixell pirata de la saga dels pirates del Carib, però em sembla que aquest no és el cas.

En fi un "nyap".

Després del que he escoltat, que cadascú el defineixi com vulgui, dons els savis ja han parlat - ho dic pels de la Casa Gran -. En el passat de tot plegat se'n faria una opereta còmica, o una historieta a l'Escletxa de la Torratxa. Se'ls hi dóna bé!

Fins un altre amics, a disposar.

JOSEP M. TORRAS PAYEROL

2 comentaris:

Anònim ha dit...

No vaig poder anar al ple. Al pròxim, el dels pressupostos, allà estaré :)

Josep M. Torras Payerol ha dit...

Pol,
No és que siguin molt divertits, però si et portes quelcom per llegir, quan es fan avorrits, passen bastant bé, també hi ha moments memorables i altres d'entranyables.
Jo si puc també i seré.
Josep M.