divendres, 20 de març del 2009

A favor de les zones blaves?

Comentari a un post del diari electrònic anoia.cat i la meva resposta.

Josep

igualada

19 març 2009, 22.54 h

Moltes ciutats de Catalunya tenen zona blava i funcionen perfectament, millor que abans que no n'hi havia, inclús a Barcelona, soc d'Igualada, i estic a favor de les zones blaves, penso que ajudarà a que la gent no abusi del cotxe innecessariament.

Salut a totes i a tots

Resposta:

Josep,

Que les zones blaves funcionin perfectament es un dir. En teoria les zones blaves tenen la funció de fer rotar els vehicles i facilitar als ciutadans l'aparcament, fins aquí tot en ordre.

La manera de fer-ho difereix d'una ciutat a l'altre, pot ser completament gratuït amb un temps franquícia, cost reduït o cost molt alt. La sanció per no tenir tiquet o per passar-se del temps, pot ser petita, mitjana o gran.

La tolerància pot ser més o menys gran, segons Municipi i segons s'entengui com un servei al Ciutadà, com un negoci o com una mida recaptatoria.

Per tant dir que funcionen perfectament és quasi no dir res, si no s'explica com funcionen en cada lloc.

A Igualada la gestió de les zones blaves ha passat per diverses vicissituds, de les quals les dues darreres es la que ens interessen. Una en mans d'una empresa privada SABA (la mateixa del pàrquing de Cal Font) i l'ultima a través de l'empresa Municipal SIMA.

SABA actuava amb criteris professionals i de Mercat i inclús donava una tolerància en el límit del tiquet abans de posar una sanció, res a dir.

En quant a l'empresa Municipal SIMA creada per motius diversos, entre ells controlar el servei de grua, fer pàrkings i gestionar (és un dir) zones blaves, s'ha trobat que els seus projectes i pressupostos no funcionen com s'esperava, doncs l'administració sempre és un mal gestor, perquè els diners no l'hi son propis i perquè no està acostumada a criteris professionals de gestió, de lliure mercat i de competència.

En el cas que ens ocupa la situació és greu, SIMA ha comés errors de càlcul incomprensibles (professionalment parlant) en el pàrquing del Nou Hospital, d'oportunitat de la seva construcció, de gestió i de pressupost, que ara no saben com cobrir, o més ben dit, si que ho saben! I han decidit fer-ho a mitjançant la recaptació en les zones blaves establertes per decret, que ni tan sols s'han atrevit a passar pel ple.

Els llocs escollits son de jutjat de guàrdia, no han tingut el do de l'oportunitat i els criteris emprats no tenen res d'empresarials o de servei al ciutadà, simplement són criteris coactius (entre ells intentar obligar a la gent a anar al pàrquing del Nou Hospital) i recaptatoris (compensar les pèrdues de la seva mala gestió). Tal vegada unes zones blaves consensuades, amb l'oposició i entitats ciutadanes afectades, ben escollit el lloc i amb un marge de temps gratuït, haurien pogut fer-se sense quasi oposició.

Però desgraciadament la manera d'actuar d'Entesa ha sigut absolutament autoritària i prepotent i així han perdut tota legitimitat en aplicar la mesura i ara s'hauran d'atendre a les conseqüències immediates i a mig termini, que políticament els hi poden ser fatals.

Cordialment.

Josep M. Torras Payerol

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Només un petit comentari des de l'ús diari i continuat que faig del vehicle, dins d'Igualada.
Per feina, moltes vegades haig d'anar a alguna de les entitats financeres que hi ha al passeig Verdaguer, entre el carrer de Sant Magí i el carrer d'Òdena. Mai podia aparcar, perquè sempre estaven ocupades totes les places, a més d'haver-hi molts vehicles en doble fila que hi dificultaven la circulació. Pitjor era quan l'oficina de correus estava activa, i em sembla recordar que hi tornarà a estar d'aquí uns mesos. Era un drama.
Ara puc aparcar pràcticament davant de la porta de la oficina, i fer les meves gestions amb rapidesa, només per 30 cèntims d'Euro! Una volta per la zona intentant aparcar em costava més de gasolina.
Aquest debat em recorda el de les escales mecàniques del carrer Sant Magí. I si ara, algú gosés treure-les?
Crec que la política del NO, de l'anti-tot-lo-nou, no és la més intel·ligent.

Josep M. Torras Payerol ha dit...

Joan,
Gracies pel teu comentari:
Tal vegada la qüestió està més en la forma que en el fons, jo explico que hi ha maneres i maneres, en aquest mateix post i pots veure escrit: ..Tal vegada unes zones blaves consensuades, amb l'oposició i entitats ciutadanes afectades, ben escollit el lloc i amb un marge de temps gratuït, haurien pogut fer-se sense quasi oposició.... Però les coses no s'han fet així, s’ha fet per decret.
De totes maneres que a tu et vagi bé per anar a correus, tampoc vol dir que estigui bé, doncs hi han circumstancies molt diverses a la teva i que no es resolen amb € 0,30. Referent a les escales mecàniques et dic al mateix que he comentat a anoia.cat .... una escala mecànica, construïda amb els diners de tots, que per cert no hi està tothom content, doncs no hi ha la possibilitat de pujar-hi o baixar amb cotxet de nen o en cadira de rodes,...
Jo per sort meva i per desgracia d’alguns, argumento els meus raonaments, intento no fer demagògia i m’agraden les coses ben fetes, sóc perfeccionista de mena i amb els meus diners no m’agrada que s’hi jugui.
La intel·ligència es demostra sabent reconèixer els errors i fent les coses el més acurat possible, no agafant postures irreductibles o només postures favorables a un mateix.
El NO a tot, no existeix en el meu diccionari, simplement les coses ben fetes si, les mal fetes no!
Gracies de nou i que tinguis un bon cap de setmana.
Josep M.