dimecres, 1 d’abril del 2009

Carta oberta al Sr. Jordi Riba, respecte als seus comentaris sobre el tiquet de les Zones Blaves, “tan estrany com això”.

He llegit molt atentament la seva carta dirigida als mitjans de comunicació, hi he penjat al meu blog el seu post electrònic junt amb comentaris, inclosos els meus.

Pel que he pogut comprovar només es digna a contestar als ciutadans, quan quelcom li pica molt i ho fa amb una supèrbia que li fa oblidar quelcom "tan estrany" com que és vostè el qui està al nostre servei i no nosaltres al seu.

Tenir una cadira a l'Ajuntament no fa que estigui per damunt de la resta dels mortals. Simplement és una cadira per servir al poble i que si no en fa bon us aquest li retira, "tan estrany com això".

Anem al que ens pertoca. A mi com a autònom, la seva resposta i els comentaris dels ciutadans, no m'ha tret cap dubte. Simplement me n'han posat de nous i que ja he qüestionat en els comentaris que he adjuntat al seu article.

Per tant li reclamo de nou - i perdoni que sigui tant insistent, fent ús dels meus drets com a ciutadà i la seva disposició a contestar -, que faci el favor de respondre. Si no ho fa haurem d'entendre que tot plegat és una burla més i que el que vostè vol és poder dir el que li sembli als diaris, mentre que la resta de mortals ho hem de fer per instància.

    Primerament voldria saber si és vàlid un tiquet en el que és diu que hi ha l'IVA inclòs i no hi consta ni l'adreça ni el NIF. No s'amagui dient que és el mateix format del de SABA, perquè no és el mateix cas, però en el cas que ho fos, una cosa mal feta no té perquè justificar-ne una altra.

    Hem d'anar a SIMA a que ens facin la factura, si els vigilants i a la vegada representants de SIMA estan sobre el terreny i porten una "maquineta",- que podria simplement ser adaptada per fer factures "in situ"?. O és que aquests artefactes només serveixen per sancionar!?

    A les autopistes com molt bé vostè diu, els tiquets porten les dades de l'emissor amb IVA inclòs com és de llei i donen facilitats per obtenir factures, fins i tot per Internet, en cas d'autònoms que vulguin desgravar. I també a través del Teletac et faciliten les factures per Internet. A les gasolineres i altres llocs t'ho fan al moment. És aquesta classe de servei el que vostè es refereix Sr. Riba quan diu la frase "tan estrany com això".

    Si hem d'anar a SIMA a reclamar la factura, ens pot dir a quina part del tiquet hi consta l'adreça? Ens pot explicar si se'ns poden facilitar els tràmits a través d'Internet, per evitar-nos el desplaçament cada vegada que s'agafi un tiquet de zona blava? O com explica una autònoma en els comentaris que ja li han fet, que SIMA li ha dit, després de tres consultes, que ells no fan, ni han fet, mai factures. Qui és que no diu la veritat, vostè o el personal de SIMA? Una pregunta maliciosa en base a la resposta de SIMA: tenen un programa informàtic per fer factures basades en els tiquets de la zona blava?

    Acceptarà SIMA fer una factura a un autònom, que porti molts tiquets de zones blaves, sense saber si realment són seus o simplement les ha recollit d'altres?.

    Acceptarà hisenda aquestes factures, sabent que no són vàlides si no s'han fet "in situ"?

    Em pot explicar perquè tenen delegat el servei de les zones blaves a SIMA?, No li sembla estrany o sospitós que de cada 100 euros recaptats la ciutat només se'n quedi € 84 - menys la despesa de l'empresa - i la resta € 16 es paguen en liquidació d'IVA? Perquè suposant que es tinguin les mateixes despeses si ho fes l'Ajuntament, al ser una taxa, els 100 euros es quedarien a casa. Tan poc curosos són vostès amb els nostres diners?

Li agrairia una ràpida resposta. En aquest cas no ha de fer cap verificació ni recompte com ha fet per les signatures de queixa sobre les zones blaves que l'Ajuntament ha rebut.

Sóc un ciutadà d'Igualada, nascut a Igualada i que paga els seus impostos a Igualada. A més soc autònom i m'interessen molt saber a que m'he d'atendre. I com jo, molts altres ciutadans autònoms que fan ús del "servei" de les zones blaves, encara que estiguin empadronats a fora d'Igualada com l'amic Pep Solé i Vilanova. No sigui que ara, per segons què, s'hagi de ser de fora perquè et responguin, o bé tenir algun mèrit que la resta desconeixem i que potser caldria saber, no?

Quedo a la seva disposició per si hi ha alguna pregunta que li genera dubtes, "tan estrany com això"

Estic impacient per conèixer les seves respostes.

Josep M. Torras Payerol

PD: Última hora, a SIMA ja estan preparats per fer factures!? Tinc un company que hi va anar dilluns amb el tiquet, li van fer una fotocopia, van anotar les dades i li van dir que ja li enviarien la factura. 

No sé si al final entre fotocopies, segells i temps d'establir la factura els hi surt molt a compte per un tiquet de la mòdica suma de € 0,84 una vegada extret l'IVA (el tiquet era de € 1.00), a més del temps que fan perdre al client. En fi com deia algú "el negoci de Robert i les cabres". 

Tot aquest procés em fa reafirmar en l'escrit del meu post. Potser aquesta és la primera vegada que han de fer una factura i evidentment no estan preparats per fer-ne, doncs a l'amic no li van poder fer al moment i li hauran d’enviar a casa. No sé si les ha de fer el Sr. Riba personalment! 

D'altra banda, aquest matí la sindica de greuges deia a la radio, que SIMA és amb diferencia l'empresa de la que rep més queixes, pel seu mal tracte a les persones que li dirigeixen reclamacions, en temps a respondre i en respostes que res tenen a veure amb la queixa. 

En fi un quadre professional, que fa tremolar només de pensar que és una empresa que gestiona diners de tots.

3 comentaris:

Toni Moreno (Igualada) ha dit...

Hi ha alguna cosa que em deixa bastant sorprès.

SIMA és la "Societat Igualadina Municipal d'Aparcaments" és, per tant, de titularitat municipal (i pública, és clar). Això vol dir que els guanys o pèrdues van a la caixa municipal.

Si el cost de la zona blava és una taxa, no està justificat que hi hagi cap IVA. Els treballadors de SIMA són treballadors municipals i cobren per fer un treball. Aquest treball, igual que és el de vigilar les zones blaves, podria ser recollir les escombreries o, igual que fa la policia, vigilar el trànsit. I això no justifica que es cobri IVA.

Això significaria un 16% més d'ingresos sense burxar més la butxaca dels ciutadans.

Suposo que una consulta a Hisenda ho podria resoldre tot.

Josep M. Torras Payerol ha dit...

Toni,
Gracies pel teu comentari, les qüestions que tu poses ja han sigut discutides en comentaris al anoia diari sobre el post d’en Pep Solé, però per fer-ho curt et diré que les empreses publiques Municipal, és regeixen amb les mateixes lleis que les SL, per tan son com si fossin una empresa privada, però amb capital de tots nosaltres.
Els empleats, no son empleats municipals sinó empleats de una SL, inclòs el gerent, que per casualitat tenen ADN socialista, tant el de SIMA, com el de PHIMA (no dubto de les seves aptituds, que ja es cuidaran els resultats de les empreses de referendar-les o no, simplement constato un fet). Els resultats de les empreses son auditats com qualsevol altre SL i tot el grup d’empreses Municipals fan un balanç consolidat (tipus Rumasa).
SIMA té la concessió del “servei” de les zones blaves adjudicat pel Ajuntament (qual siguin les condicions) amb el que deixa de ser una taxa per passar a ser un servei. Per tant sobre el tiquet hi ha d’haver un IVA, que l’empresa ha de ingressar a hisenda, amb el que ingressem un 16% de menys. La pregunta és: Perquè necessitem a SIMA entremig? Per encarir el servei i per recaptar menys, potser?
Els empleats de les escombraries pertanyen també a l’empresa concesionaria FCC de capital privat, per tant tampoc son empleats de l’Ajuntament, ni en aquest cas es una empresa Municipal. L’ Ajuntament ens fa pagar una taxa per les escombraries als ciutadans, que serveix per pagar un servei, que té en concessió l’empresa FCC per un preu estipulat amb revisions. Aquí els ciutadans paguem una taxa, que serveix per pagar un servei. L’empresa no ens factura directament a nosaltres sinó al Ajuntament.
La policia si que són funcionaris del Ajuntament, el seu cap és l’Alcalde. Les multes son taxes directes, per tant sense IVA.
O sigui que parlem de tres realitat diferents.
La consulta a Hisenda ja ha estat feta: Llegeix l’article d’en Pep Solé a l’Anoia diari i busca en el enllaç que hi ha.
Per més informació sobre empreses Municipals a Igualada, et recomano llegir un post meu del Setembre del any passat, que trobaràs en el blog. Sobre el “Conxorxi Municipal” grup Juan Palomo.
Espero haver aclarit les teves dubtes o a lo millor te’n he posat de noves.
En fi gracies pel teu comentari i quedo a la teva disposició per qualsevol dubte.
Josep M.

Penedesfera ha dit...

Hola Josep Maria,

Et comunico que el setmanari L’Extra publicarà demà aquest apunt amb l’enllaç al teu bloc, seleccionat entre els més llegits i valorats del Portal de la Penedesfera www.penedesfera.cat, la comunitat de blocaires de l'Anoia, l'Alt i el Baix Penedès i el Garraf.

Aquesta és una iniciativa de L’Extra, la qual ajudarà a la difusió i promoció del contingut del teu bloc en particular, i del fenomen blocaire en general.

Salutacions i enhorabona!

Daniel García Peris
www.danielgarciaperis.cat