dimarts, 21 d’abril del 2009

Problema d’economia de parvulari o l’empresa Municipal SIMA d’Igualada busca “colominets”

Les premisses són les següents:

Hi ha una ciutat que, per posar l'exemple, en direm Igualada, i també uns interessats en comprar un pàrquing que viuen prop de la Plaça de les Tortugues, per dir-ne quelcom.

Cerquen i troben les següents ofertes:

- A la mateixa plaça uns aparcaments teòrics, encara per construir, pels que una empresa en demana uns € 25.000 tipus lloguer - compra a 50 anys (és a dir una concessió per la qual a la fi del període retorna el ple domini del pàrking a l'empresa que els oferta).

- A la mateixa plaça, un gran supermercat ha construït un edifici i te a la venda pàrquings al voltant de € 18.000 segons ubicació.

- A uns 600 metres de distancia, al davant d'unes instal·lacions que en direm IG-Nova, els pàrquings estan a la venda al preu de € 9.990.

Les preguntes que immediatament venen al cap són:

- Quina raó té pagar per una concessió un preu astronòmic si caminant 600 metres per estalviar-vos € 15.100, o € 8.010 per tenir-lo allà mateix i a més en propietat?

- Qui està disposat a pagar € 9.000 de més, per un pàrquing en lloguer/propietat, quan encara no està construït?

- Se sap que els promotors esperen construir el pàrking amb els diners de tots els ciutadans (on ja hi col·laboren tots els igualadins, veïns inclosos).

- Tenint en compte que hi ha excés d'oferta, quins són els criteris empresarials i de mercat per fixar aquests preus?

- On és l'incentiu per entabanar al comprador amb preus i sistema?

- Hi ha alguna cosa que no es diu o que se'ns escapa?

Com que les respostes són absolutament obvies, passarem a explicar, aquest atzucac amb paraules planeres.

En aquesta ciutat, l'empresa promotora que vol fer pagar € 25.000 pel lloguer/venda a 50 anys es diu SIMA i pertany al que jo anomeno "conxorxi" Grup Juan Palomo. El segon promotor és el Super Mas a la mateixa plaça, i el tercer és, Finques Subirana que els ofereix per compte d'un client seu i en tenen uns 100 per vendre. Si algú en vol més detalls pot adreçar-se directament als promotors que estaran molt contents atenent-los.

Per acabar-ho d'adobar el meu pare se'n va vendre un al bell mig d'Igualada, al passeig on diuen que és donen els preus més cars a € 18.000, que un amic meu que hi entén de preus em va dir que estava ben venut.

Clar que els criteris de SIMA (l'empresa del pàrquing de l'Hospital, Zones Blaves etc) es mou per altres paràmetres. Utilitzen la bota d'en Farriol i tiren amb pólvora de rei.

Però a part d'això, tenen algun criteri a l'hora de fer les coses?

Si SIMA fos una empresa amb accionariat privat, no preocuparia gens. Cadascú és lliure de fer el que li sembli millor i el mercat ja els retribuirà o penalitzarà com calgui.

Però SIMA és, en teoria, de tots els ciutadans d'Igualada. Clar que potser només ho serem per eixugar les pèrdues si continuen amb aquesta gestió tan nefasta, en certs moments fins i tot diria que infantil. Però em sap greu utilitzar aquest qualificatiu perquè els meus nets, que són infants, ja entenen que això no té ni cap ni peus.

Convindria que posessin aquestes activitats en mans privades, i es deixessin de romanços i es dediquessin a gestionar com cal el pressupost Municipal. Ara no fan bé ni una cosa ni l'altra. No es gastin els diners que no tenen fent bajanades que no porten enlloc. Ara ja s'han endeutat com els de primer nivell nacional (no pas com els millors sinó com els que més deuen), però no cal que passin al llibre de records.

En fi, si troben "colominets" que accepten les seves "subtils" propostes per la compra d'un pàrquing, caldrà preguntar-se si hi ha algun truc… o potser donin peu a altres a fer grans negocis amb gent tan poc curosa amb els seus diners, que o bé són molt riques, o són altres, com la mateixa SIMA, que ves a saber d'on treu els quartos.

Al final tot plegat sembla com va dir algú, que vostès tendeixen més a fer els negocis d'en Robert i les cabres, o els negocis dels de la Barceloneta, és a dir:

- "Si tens mil carros i els llogues a pela l'hora, tens mil peles cada hora. Un altre negoci molt clar, és er der metro - tants tios, tantes peles - i amb ers beneficis anirem a fer un arrò amb coni i muclos que hata er fum serà bo."

Clar que amb tant de fum no és d'estranyar que hi hagi tants il·luminats.

Bon profit i fins un altre.

Josep M. Torras Payerol

4 comentaris:

Unknown ha dit...

el primer plantejament es com un problema d'economies de mercat!!! et podries fer profe d'economia, segur k te n'ensurts molt bé!!! ;)

Josep M. Torras Payerol ha dit...

Albeta,
Ja se sap alguns és passen anys estudiant per poder tenir una educació mínimament decent i correcte i d’altres és fan polítics, els hi baixa la ciència infusa i fan carreres meteòriques, fora del alcans de la resta dels mortals.
Jo crec que no podria fer de professor, perquè no he estudiat econòmiques, però de sentit comú en tinc una mica, cosa que altres no tenen o almenys no demostren tenir.
Un petonet.

agustí masip ha dit...

Ei, sense ànim de xafar res, suposo que el lloguer-compra inclou les despeses demanteniment general i si et toca comprar el pàrling les hi has d'afegir, si comptes 200 eurets a l'any i els multipliques per 50 s'en va a 10000 eurets quantitat gens despreciable i sense tenir en compte inflacions o deflacions, si no és així malament.

Josep M. Torras Payerol ha dit...

Agustí,
Gracies pel teu comentari i ja saps que sempre agraeixo els diferents punts de vista, enriqueixen.
El que dius deu ser cert, sinó com dius tu, malament. Simplement quatre números més.
Els lloguers de pàrquings a Igualada costen entre 40 i 60 euros, si divideixes els 25.000 €, que en demanen per compra lloguer et dóna uns 41,16 euros el mes, es clar que aquí pagues per endavant els € 25.000 i has de comptar els interessos de 50 anys, si finances.
Evidentment en el de compra lliure també tens que finançar, però al ser el preu de compra mes petit, hi ha menys interessos i el seu valor, si deu vol, augmenta i tens un immobilitzat que et pots vendre a valor de mercat, en canvi el de SIMA mai serà teu i no tel pots vendre si necessitessis els diners, en tot cas, sols pots arrendar-lo.
T’ho miris com t’ho miris, el preu d’aquesta oferta és fora de mercat i un globus sonda del SIMA/Ajuntament per no tornar a equivocar-se tant com en el de l'Hospital, perquè al cap i a la fi el pàrquing el volen construir amb els nostres i amb diners avançats d’alguns ciutadans, quan els altres que s’ofereixen al mercat lliure, han sigut construïts a risc i a compte de les empreses que s’han jugat els seus diners, per bé o per mal.
Aquests que ofereix SIMA, de moment només son paper mullat i estan fent de jugadors d’avantatge, cosa que no poden fer les empreses del ram que ja en tenen de construïts i que en aquests moments estan passant fortes dificultats per vendre’ls
Endemés, qui l’hi mana a SIMA fer la competència amb els diner de tots a empreses que es juguen els seus? D’això se’n diu competència deslleial.
L’Ajuntament ha d’administrar els pressupostos bé i prou, l’ho altre ja ho fan la gent del mercat lliure.
Que parin de voler fer d’empresaris amb els nostres, que de tirar amb la pólvora del rei en sabem tots.
Una abraçada.
Josep M.