dilluns, 20 de desembre del 2010

Política d’aparcaments o de desaparcaments a Igualada. Un model de coherència.

Ja fa uns dies que em giravoltava la caparrada sobre la política d’aparcaments a Igualada. Una vegada i una altre m’han anat venint al cap els molts casos d’incoherència Municipal en aquest tema. 
Fa poc en el Ple Municipal extraordinari que s’havia de parlar de la potestat de l’Alcalde de retirar Zones Blaves - que per cert ho vaig trobar una bajanada, per arguments que ja vaig expressar en el post que parlava d’aquest ple i que no cal repetir – tant en Aymamí com en Riba en unes de les seves grandiloqüents intervencions (que serveixen per vendre fum i en les que només s’escolten ells mateixos) en un tema absolutament recurrent, van voler evidenciar que a Igualada hi ha una densitat molt gran de vehicles, i per tant s’havien de construir nous pàrquings soterrats (crec que van parlar de fer-ne cinc).
Doncs bé, hi ha quelcom que se m’escapa. Començarem per intentat lligar tota una sèrie de casos aïllats, que posats en conjunt ens aclareixen quina és la política Municipal d’aparcaments i que no té res a veure amb el que pregonen.
El primer exemple és molt senzill. Al costat del riu Anoia al carrer del Rec (Ronda del Rec?), quan es van treure les tanques que protegien les obres -  a l’altura del Museu Comarcal - hi va quedar un descampat en el que cada dia hi aparcaven 40 o 50 vehicles, amb el conseqüent alleugeriment de la pressió per poder aparcar a la zona. Per manca de previsió, per no dir una altre cosa, un dia s’hi van posar tanca de fusta i uns bancs on seure per admirar la torre d’alta tensió que hi ha davant. Aquesta obra de l’inefable Arquitecte Municipal Mr. Crespo ha eliminat de cop els 40/50 aparcaments per un caprici, que no fa servir ningú. La meva pregunta és: Molestaven a algú aquests aparcaments? O per passiva, és que algú es creu que els que aparquen al carrer del Rec ho fan per plaer? És que algú no pensa, que és perquè tenen la feina a prop?.
Un altre input. L’altre dia en la resposta a un post a l’”Anoiadiari” el bon amic Alfons Robert, feia una reflexió sobre el pàrquing de la Plaça de la Creu. Canvi urbanístic de 320 aparcaments gratuïts de superfície, per 290 de pagament i soterrats. Del bon gust o el mal gust de la Zona de superfície, queda a la vista perquè la gent opini. La pregunta en aquest cas és: Quina falta feia aquest aparcament, que a banda de beneficiar a una companyia (que a més de la concessió de la brossa i aquest pàrquing, també va ser la constructora del Nou Hospital)?
Seguim. A la Plaça de les Tortugues es preveia una necessitat de no se quantes places de Pàrquing soterrat. Després de gastar-se una gran quantitat de diners en constatar que els seus càlculs eren erronis i no fer el pàrquing, resulta que es redueixen els de superfície en fer-hi la plaça nova (de quasi cinquanta a uns vint cotxes). Qui i quins càlculs s’han fet per aquests projectes? O dit d’una altra manera, ja han acomiadat a qui els ha fet? En fi un altre cas de eficiència i coherència espatarrant.
Davant del nou Hospital hi havia un pàrquing amb un gran nombre de places gratuïtes, que ara l’han convertit en dipòsit Municipal. Si hi ha manca d’aparcament a la Zona, perquè no ho han conservat? Ja que el dipòsit es podria posar evidentment en un altre lloc! No hi han altres solars a Igualada per encabir-lo, sense tenir que eliminar aparcaments dels que diuen que anem tan necessitats? Als voltants de l’Hospital i amb excuses peregrines, n’han eliminat un fotimer, en base a crear un inversemblant carril bici (esport de risc local, amb sortides de vehicles a dojo, sense visibilitat ni distancia prudencial), dipòsit de materials i camions a l’aire lliure. Però no contents amb això també s’han eliminat els que hi havien davant de la gasolinera del Petromiralles, etc. 
Una altre cas és el de l’Avinguda de la Llum, vull dir davant dels pisos de Viure “B” per rics, on en van eliminar més d’una vintena.
Per acabar-ho d’adobar, els nedadors que van a les Comes i es “resisteixen” a anar al Infinit, tenien aparcament a darrera mateix, doncs els il·luminats de torn hi han fet una plaça, d’escàs o nul ús per la seva ubicació i que fa mal als ulls en contrast amb els que van a l’altre lloc, en el qual hi van convertir un terreny de l’Ajuntament en aparcament, això si, només pels que vagin a l’Infinit o a l’Estadi Atlètic, estudiants i professor del Institut que s’espavilin, que l’esport i el lleure és molt més important que l’educació!? Hi ha que veure com canvien els criteris, segons els poc clars interessos públics o “privats” d’aquesta gent.
Si a tots aquests hi sumem els dels bulevards i altres, ens trobem que el que s’està fent és eliminar una gran quantitat d’aparcaments de superfície i gratuïts, amb l’única finalitat de fer-ne de soterrats i de pagament. O sigui creant artificialment una necessitat, per justificar l’empresa SIMA que no hauria d’haver estat mai. Per cert, els apoderats d’aquesta empresa són actualment l’alcalde en Aymamí i en Figueres.
Qualsevol explicació sobre la necessitat de nous aparcaments, entra en contradicció flagrant, amb la política d’estar eliminant constantment els que hi han. És una demostració d’hipocresia molt barroera, tant del Sr. Aymamí com del Sr. Riba. Que s’ho facin mirar i deixin de prendre els ciutadans per estúpids. No es pot parlar d’una manca de places d’aparcament a Igualada i d’un projecte de pàrquings soterrats, quan al mateix temps es van eliminant les places gratuïtes, o es van cobrint de pintura blava. Això només és voler fer entrar el clau per la cabota.
Ja som tots una mica grandets, perquè els que en teoria haurien de ser els nostres servidors, ens estiguin prenent el pel i els quartos de la butxaca, en comptes de trobar solucions poc o gens oneroses pels ciutadans, que per cert ja paguem l’impost de circulació, que és deu pagar per gaudir de quelcom. Oi?
Per finalitzar, i com que ve al cas, us diré  una frase que he trobat avui en un comentari i que m’agrada molt:
Es tracta de que la política tingui, com a mínim, els mateixos requisits d'eficiència, preparació i capacitació que l’exigit en una empresa privada. Es tracta d'entendre la política com un servei al poble i no com una ganga per grimpadors i vividors. 
Que ho parquegeu bé, i fins un altre.
Josep M. Torras Payerol