dimarts, 21 de setembre del 2010

Resposta a l’email del Sr. Calbo, sobre les Zones Blaves.

Benvolgut Sr. Calbó,
Jo també m'he llegit molt atentament el seu escrit, el qual li agraeixo.
Primerament hi ha quelcom que ja he corregit en el meu post, perquè he comprovat que és veritat que en Aymamí, va fer servir la potestat de posar Zones Blaves per decret, que primer li va ser atorgada – suposo que vostè hi va votar a favor – i després li va ser retirada en un ple extraordinari.
Com molt be sap jo he ajudat tot el que he pogut a la Sra. Imma Canas en la seva campanya de recollida de firmes oposant-se a les Zones Blaves i en la seva presentació a l'Ajuntament. Per cert, aprofitant la avinentesa, ja que vostè forma part d'aquest consistori, podria demana'l-s'hi, que almenys tinguessin la dignitat de donar-li alguna resposta. Ho està esperant des de el 19-03-2009, i crec que 10.750 firmes haurien de ser suficients perquè se'n faci una mica de cas.
Ara fem una mica d'història. Si vostè va votar per la retirada dels poders del Alcalde, va ser perquè abans va tenir una entrevista, juntament amb els dos altres caps de l'oposició, amb la senyora Canas. I és després d'aquesta entrevista que va decidir votar juntament amb ells. Suposo que hi està d’acord perquè en tinc constància fefaent.
També es cert que vostè pot ser no estava d'acord amb la quantitat de signatures, diem-ne “vàlides”. Però sí que ho estava en l’argumentari de les noves Zones Blaves. La veritat és que en Aymamí no va voler posar a proba la seva lleialtat demostrada en tota aquesta legislatura, o va tenir por de perdre la votació i per això ho va fer per decret. Per tant demano excuses per aquest “lapsus”, que com veurà ja he corregit en el meu escrit. Ja no parlo de votar.
Quedem que estaven d'acord en el fondo i però no en la forma. O sigui que se’n posessin de més, però no en la quantitat i en el lloc i amb això em penso que no falto a la veritat.
Com mol bé vostè diu SIMA “gestiona” la Zona Blava. Però gestionar no es recaptar i el que es recapta com Zona Blava és una taxa que ha de revertir a l'Ajuntament. Una empresa, per molt pública que sigui, pot recaptar impostos, però no quedar-se’ls.
Per la seva informació, que jo suposava que ja sabia, la via pública és propietat dels ciutadans. I el que se’n tregui per ocupació, us, etc. tant de voreres com de vials, no és pot regalar a ningú. Les Zones Blaves són un servei pel ciutadà, per poder donar rotació a l’aparcament. No una exacció més.
A més, filant prim, s’ha de dir que els tiquets de la Zona Blava, són “alegals”, per no dir paraules gruixudes, doncs declaren que porten IVA i no indiquen el NIF. Si vol, per la seva comprovació li puc mostrar un tiquet de Reus, gestionat per una empresa pública i indicant el NIF i un altre que ho gestiona directament un Ajuntament i que per tant no consta el NIF.
Aquí no hi ha canon a l'Ajuntament, sinó que l'empresa ha de retornar la taxa i cobrar pel servei, sigui una empresa pública o privada. Aleshores si que aquesta taxa reverteix als ciutadans. Però ara es fa servir tranquil·lament per les amagar pèrdues que ja no s’haurien de produir, si es gestionés correctament.
Com que vostè valora les Zones Blaves com un ingrés per l'empresa SIMA, li he de recordar que d’això, tal qual, se’n diu prevaricació. Priva l'interes de l'empresa SIMA sobre l'interès públic, que fa els ulls grossos. I com més Zones Blaves, més beneficis. Girant aquest argument, vostè no pot parlar de beneficiar o no a SIMA, quan parla de treure o posar Zones Blaves. No es tracta de primar l'empresa sinó de fer un servei i pagar el canon per fer-lo.
Per cert m'agradaria, si està a les seves mans, que publiqués el contracte que hi ha entre SIMA i l'Ajuntament. Potser així es dissiparien tots aquests dubtes i tots ens quedaríem més tranquils.
Si SIMA generés beneficis, que no és el cas, aquests anirien al pot d'Igualada en Acció, i es barrejarien amb els beneficis o pèrdues de les altres companyies Municipals (aquest poti-poti de comptabilitat consolidada). Vostè sap molt bé que les empreses Municipals han estat creades per poder generar més deute, cosa que no permet el pressupost Municipal. També sap que el d’Igualada té un endeutament exagerat, prou divulgat aquest dies en mitjans de comunicació. Una altre cosa és les explicacions que vostè ens doni.
Parlem dels diners que van a la màquina de tiquets d'aparcament i que aquesta no torna, doncs no està preparada per fer-ho - però potser ho hauria d'estar - perquè en teoria està donant un servei al ciutadà. I m’agradaria saber qui i com es controlen els “excedents”. Ha vist mai cap partida? Crec que no. I aleshores cal saber a on van a parar les diferencies? Ho sap vostè? Perquè clar la màquina factura € 1.80 per exemple per una hora i mitja, si jo hi tiro dos euros, aquestos € 0,20 no consten a la comptabilitat. És evident que em faci aquesta pregunta i vostè també se l'hauria de fer. Una cosa diferent si la vol o pot contestar. Comptablement són injustificables, al quadrar caixa sempre sobren diners i els de les Zones Blaves no reben propines, o si?
Per la seva informació, les Zones Blaves d'Igualada, per comparar-ho amb altres ciutats semblants són molt més cares. Com exemple Reus, que també gestiona una empresa Municipal. Si és un servei al ciutadà, perquè hem de ser els més cars, a menys que només es busqui el benefici de l'empresa.
Finalment em pregunta com ho faria jo. Doncs miri, la meva idea primordial és que l'Ajuntament ha d'estar al servei del ciutadà i no l’inrevés. Per tant quan menys repercuteixi en la butxaca del ciutadà les coses que fa el seu Ajuntament, molt millor. I més quan el servei és dolent i deficitari. I si no es pot “aprimar” (segurament no és “possible”, perquè no sabrien com justificar el pàrquing Municipal) jo crec que s’hauria de tornar a obrir la deixalleria o diposit i aprofitar els pàrquings. Per la deixalleria hi han prous solars que es podrien utilitzar, siguin públics o privats, per un preu ben mòdic. I si ja es tracta de “desfacer entuertos” com en Quixot, al menys que el Pàrquing Nord sigui gratuït pels acompanyants dels malats o per la gent que va a urgències. La diferència en la recaptació serà mínima. El servei molt millor i potser aleshores la gent hi vegi una utilitat a la inversió feta. Tot millor que això de l’hora gratuïta, perquè els malalts que van a urgències saben quan entren però no quan surten. Sigui per un accident greu o per fer-se una radiografia, si s’han donat un cop.... D’això ja en parlarem un altra dia....
Les Zones Blaves als voltants de l’Hospital totes fora. Pàrquing reservat pels que van a l’hospital amb un segell que es pot posar a la recepció del centre. Més llocs per aparcar perquè no hi hagi problemes a qui té la pega d’anar allà..., Perquè quan es va a fer esport no es paga, oi que ho sap?.
Treure els peculiars carrils bici pròxims al voltant de les industries, tan perillosos per les sortides de camions que hi han en el seu traçat i la gent podria aparcar en la part de serveis dels edificis, com feien abans.
Treure les tanques de l'especie de diposit de materials que s'han inventat davant del Canaletes on la gent hi aparcava abans.
Posats a trobar més solucions, també podríem parlar que els treballadors de l'Hospital tenen aparcament privat i els malats i els acompanyants no. A l'Hospital de Tarragona, per exemple, no es així.
Per tant hi han moltes maneres de fer les coses, però no totes a costa del ciutadà.
Les altres places del Passeig si és pren la molèstia, poden mirar el nivell d'ocupació. És molt minse, i no sé si amb el que es recapta es paga el cost de la vigilància.
Com veu, ni dic unes quantes i segur que en trobaríem més amb una mica d'imaginació, si no fos per la rèmora de SIMA, que en comptes de donar servei, el que fa és tocar els nassos al ciutadà.
En quant a que els seus arguments ofenen la intel·ligència, ho he dit en el sentit que són un intent de justificar i d'afavorir a SIMA en lloc de defensar el ciutadà. Aquesta empresa es va crear amb el seu suport i potser ara li costa acceptar el magre resultat que representa per la ciutat. Per molts, millor si no hi fos, aniríem tots més be i vostè estaria més tranquil. En qualsevol cas no s’ho prengui de manera personal. Una persona que agafa un càrrec ha d’entendre que hi hagin discrepàncies i que, sense faltar, se’ls faci saber el que es pensa del que fan.
Espero haver pogut clarificar millor la meva posició i que les propostes que s’han fet siguin útils.
Cordialment.
Josep M. Torras i Payerol